Wanneer je over de N2 reist, tussen de Oost- en West-Kaap, zul je een van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika ontdekken: de Garden Route (tuinroute).

De tuinroute is een mix van moderne golfbanen, oude bossen, afgelegen kunstenaarsgemeenschappen, woningen op landgoed voor gepensioneerden, moderne winkelcentra, ambachtelijke centra, huisjes in de bergen en strandvakanties.

Een groot aantal interessante en creatieve mensen worden aangetrokken door dit prachtige deel van de kustlijn en velen hebben er nu hun thuis gevonden.

De hoofdweg door de tuinroute, een hoogtepunt van de route van de meeste bezoekers, is het traject van de N2 dat loopt van Heidelberg in de zuidelijke Kaap naar het stadje Stormsrivier op de grens met de Oost-Kaap.

Hoewel het landschap genoeg is om je te doen stoppen en te laten rondkijken, zijn het de verborgen plekjes die gevonden kunnen worden langs de wegen en die de echte sfeer van de tuinroute uitstralen.

Gedurende lange tijd hebben oude houthakkerclans, vissers, kunstenaars, ondernemers en topchefs hun niche gevonden langs de tuinroute in de West-Kaap.

De nieuwste aanwinst is de Bramon Wine Farm net buiten Plettenberg Bay.

Dit project om de gemeenschap te ondersteunen, brengt wijnmaken en alle economische voordelen ervan, naar de regio.

Het gaat er niet alleen om goed te doen, maar hij smaakt ook goed!

Oudtshoorn (de struisvogelhoofdstad van de wereld) is ook deel van de tuinroute en, voor degenen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, zowel vroege bewoners als olifanten hebben al gedurende vele eeuwen het Outeniqua-gebergte doorkruist, vanaf Oudtshoorn naar de kust.

Andere omliggende steden die het bezoeken meer dan waard zijn, zijn Calitzdorp en Sedgefield, The Wilderness, Knysna, Plettenberg Bay.

Het Garden Route nationaal park dat het Tsitsikamma nationaal park met oude wouden verbindt met de wilde kust van het Wilderness nationaal park, via een reeks meren en beschermde gebieden met fynbos, is een fascinerende en betoverende mix van ecosystemen.

Dit park is ook beroemd om zijn kleine afgelegen baaien en het gevoel dat het vakantie is het hele jaar door, Het is ook gemakkelijk te bereiken vanuit Kaapstad.

Terwijl je alle hoeken en gaten van de tuinroute verkent, vergeet niet om een blik op zee te werpen waar je de zuidkapers en bultrugwalvissen, tuimelaars en gewone dolfijnen zou kunnen zien en zelfs orka's die bekend zijn om dicht bij de kust te stoeien, met name in de buurt van Plettenberg Bay.

Waar je ook van houdt, je zult het op de tuinroute vinden... ook al het is maar om te verdwalen in een van de mooiste delen van Zuid-Afrika, zo niet de wereld. 

Reistips & Reisinformatie

Who to contact

Tourism Bureau in Plettenberg Bay

Tel.: +27 (0)44 533 4065
E-mail:  info@plettenbergbay.co.za

Knysna Toerisme

Tel.: +27 (0)44 382 5510
E-mail:  info@knynsainfo.co.za

How to get here

De tuinroute ligt tussen Kaapstad en Port Elizabeth, en beide steden hebben een luchthaven. Of je kan ook gewoon middenin vliegen, naar George.

Best time to visit

Er is geen slecht moment voor een bezoek aan de tuinroute. Maar houd in gedachten, dat dit een favoriete bestemming is tijdens Pasen en de feestdagen in december, dus het zal er dan veel drukker zijn.

Around the area

Zelf rijden is de beste optie als je het meest wilt genieten van het landschap.

Length of stay

Plan minstens vier dagen om langs deze route rond te dwalen.

What to pack

Je verrekijker als je een vogelaar bent. Je camera, en misschien een regenjas (er is geen specifiek regenseizoen hier - het gebeurt op elk moment van het jaar). Breng ook je zwemkleding.

Where to stay

De tuinroute heeft verschillende verblijfsmogelijkheden die bij elk budget passen.

What to eat

Knysna is gespecialiseerd in oesters, en er is in juli een heel festival gewijd aan deze weekdieren.

What's happening

Het Knysna Oyster Festival (jaarlijks: juli)