Zuid-Afrika heeft maar liefst 18 officiële wijn- en 2 cognacroutes. 99% daarvan vinden we in de "wijnprovincie" van het land: Westkaap. De bloedlijnen van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie - onze wijnroutes - zijn niet alleen een afspiegeling van de ontwikkeling van onze traditie van wijnmakers; net als een mooie wijnoogst, laten deze ook zien hoe ons land is gerijpt tot een volle democratie die perfect op smaak is.

Allereerst wat achtergrondinformatie voordat u aan een mooi avontuur begint: de wijnroutes van Zuid-Afrika. Elke reis begint ooit - al was het maar in gedachten - en Jan van Riebeeck, de eerste gouverneur van de Kaap, kwam in 1655 op het idee om een wijngaard te planten. Op 2 februari 1659 schreef oom Jan in zijn dagboek: "Vandaag - lof zij de Heer - voor het eerste wijn geperst uit Kaapse druiven." Helemaal ons idee...

Alle Zuid-Afrikaanse wijnroutes vallen onder de bescherming van het Wine of Origin Scheme. De productie is onderverdeeld in officiële regio's, districten en deelgebieden. De vijf belangrijkste begrenzingen zijn: Coastal, Breede River Valley, Little Karoo, Olifants River en Boberg. Deze omvatten 21 districten en 61 deelgebieden. Qua wijntype horen de Zuid-Afrikaanse wijnen thuis tussen de Oude en Nieuwe Wereld.
In de hele Westkaap staan wijngaarden tot aan de Hemel-en-Aardevallei in Zuidkaap, Bamboes Bay aan de kust van Westkaap, Hartswater in Noordkaap en Rietrivier in het zuidwesten van Vrijstaat. Officieel staan de meest noordelijke wijngaarden van Zuid-Afrika in Bronkhorstspruit, ten oosten van Pretoria in Gauteng.

Elke Zuid-Afrikaanse wijnroute heeft een duidelijke eigen personaliteit. Bent u een serieuze wijnkenner? Dan verdiept u zich vast graag in de fijnere details van gebieden, appellations en labels. Of u bezoekt een aantal wijngaarden net als de meesten van ons, zwijmelt bij die geweldige, bekroonde wijn, koopt meer flessen dan u van plan was en beloont zichzelf dan nog maar eens met een uitgebreide heerlijke lunch in de warme Kaapse zonneschijn.

De meest populaire wijnroutes gaan door Stellenbosch, Franschhoek en Paarl; de gebieden Robertson en Durbanville zijn de opkomende nieuwe favorieten.

Of u nu een wijnliefhebber bent van het type "Ik drink het omdat het goed smaakt", of een blind proevend genie dat bij het eerste nipje van een Franse, op eik gerijpte chardonnay exact kan aangeven waar de wijnrank stond, wees welkom op de wijnroutes van Zuid-Afrika!

More information

Western Cape Winelands
Stellenblog

Verwante artikelen