logoleft

Mpumalanga

Canyons, grotten en een ongekend wildlife

Mpumalanga

Drie elementen spelen een hoofdrol in de provincie Mpumalanga: Blyde River Canyon, de op twee na diepste kloof van de wereld, de Sudwala Caves, de oudste grotten ter wereld en het Kruger National Park, zonder twijfel het bekendste wildpark van de hele wereld. En toch is dit de op een na kleinste provincie van Zuid-Afrika.

Mpumalanga betekent "de plaats waar de zon opkomt". Het mag dan een van de kleinste provincies van Zuid-Afrika zijn, maar het bescheiden formaat wordt zonder meer gecompenseerd door een spectaculaire diversiteit in het landschap.

Mpumalanga herbergt niet alleen het bekendste wildpark van de wereld, de op twee na diepste canyon en het alleroudste grottensysteem; deze regio telt ook nog eens diverse wildparken met een overweldigende flora en fauna.

Vier miljard jaar geleden scheidden Antarctica en Madagascar zich af vanuit de Blyde River Canyon in Mpumalanga. Daarbij bleef een spectaculair, prachtig landschap achter; het verheft zich in de richting van de noordoostelijke bergen en eindigt in een kolossale helling, die steil afloopt naar het lager gelegen lowveld.

De invloed van de geschiedenis is duidelijk merkbaar in Mpumalanga; van de legendarische koning Salomon en koningin Sheba tot de oeroude drijvende dorpen van Chrissiesmeer.

Rotskunst van de vroegste Afrikaanse bevolkingsgroepen - de San en de Khoisan - is alom aanwezig; de goldrush in de jaren na 1870 is voor het nageslacht vastgelegd in het historische stadje Pilgrim's Rest, en ook daarbuiten zijn de sporen overal te vinden.

Vanuit de kronkelende bergpassen van de regio, steile dalen, rivieren en ongerepte bossen zijn schitterende natuurverschijnselen ontstaan, waaronder de 3.000 miljoen jaar oude Sudwalagrotten, Bourke's Luck Potholes, God's Window, Wonder View en de Three Rondavels.

Wilt u er eens helemaal uit? Genoeg te doen: de meest fantastische vogels spotten, hiking, paardrijden en vissen op forel. Of iets ruiger: een safari op de rug van een olifant, white-water rafting of abseilen vanaf een waterval.

Wildlife is het sleutelwoord in Mpumalanga dankzij dé troefkaart van Zuid-Afrika: Kruger National Park. Dit wildpark - een van de grootste parken ter wereld - kan bogen op een ongeëvenaarde verscheidenheid aan inheemse diersoorten in hun natuurlijke omgeving.

Anderzijds kunt u ook kiezen voor een van de vele andere superieure wildparken, waar u het wild met wat meer privacy kunt bekijken. Daarnaast kunt u uw wildlifebeleving natuurlijk ook combineren met de zalige ontspanning van een spa (safari-plus-spa).

More information

Mpumalanga Tourism Authority
The Kruger National Park
South African National Parks (SANParks)
Sudwala Caves

Reistips & planningsinformatie

Contact

Mpumalanga Tourism Parks Agency Tel.: +27 (0) 13 759 5300/01 Fax: +27 (0) 13.755 3928 E-mail: info@mtpa.co.za South African National Parks Central Reservations Tel.: +27 (0) 12 428 9111_x000D_

Mobiel: +27 (0) 82 233 9111

E-mail: reservations@sanparks.org

Hoe kom je er?

Mpumalanga heeft vliegtuig- en spoorverbindingen met all grote steden van Zuid-Afrika. Vanuit de aangrenzende provincies is Mpumalanga gemakkelijk over de weg bereikbaar.

Beste tijd om ZA te bezoeken

De zomers zijn hier heet; de winters van mild tot koud. Voor het spotten van wild is de winter de beste periode. Anderzijds is de lente kleurrijker en bovendien is dat het geboorteseizoen voor de meeste wilde dieren in dit gebied.

In de buurt

U maakt hier de meest fantastische foto's, onder andere (maar niet alleen) van Bourke's Luck Potholes, God's Window, Three Rondavels en de Blyde River Canyon.

Tours

Een bezoek aan de Sudwalagrotten onder begeleiding van een gids is een ware belevenis, net als een historische tocht door Pilgrim's rest, een typische goldrushstad.