logoleft

Vrijstaat

Onder een weidse hemel

Vrijstaat

Vrijstaat in Zuid-Afrika is een provincie met een ongelooflijke diversiteit als het gaat om natuur, cultuur en historie. Voor de toerist is Vrijstaat dan ook erg aantrekkelijk, want er is enorm veel te bekijken en te beleven. Populaire activiteiten voor toeristen in Vrijstaat: ontdekken van de natuurreservaten, bergen, musea en monumenten. Ook het uitgebreide culturele erfgoed is alleszins de moeite waard.

Het lijkt bijna of de tijd ooit is begonnen in deze schilderachtige provincie. Vrijstaat is het land van Vredefort Dome, de plek met de oudste meteorietinslag ter wereld, van oeroude San-rotskunst en van overblijfselen en fossielen van dinosaurussen. Van die laatstgenoemde zijn schitterende voorbeelden te vinden in het National Museum in Bloemfontein.

Als een van de landbouwkernen van Zuid-Afrika wordt Vrijstaat gekenmerkt door uitgestrekte golvende akkers; toch vormen de prachtige zandsteenrotsen het meest in het oog springende natuurlijke karakter van de provincie.

In het noordoostelijk deel van de provincie ligt, aan de voet van het Malutigebergte, het Golden Gate Highlands National Park. Naast de indrukwekkende bergtoppen van zandsteen kan dit park bogen op een hooglandhabitat met een grote verscheidenheid aan dieren en vogels, waaronder de zeldzame baardgier. Hier kunt u wandeltochten onder begeleiding maken, hiken, wild observeren of paardrijden.

Dankzij de grote diversiteit kent Vrijstaat een flink aantal toeristische routes. Volg de Malotiroute en ontdek de oostelijke hooglanden en het Malutigebergte in het aangrenzende Lesotho, volg de Goldfieldsroute om u te verdiepen in de geschiedenis van de goudmijnen van Lejweleputswa, of ontdek de slagvelden en oorlogsmusea door de Battlefieldroute te volgen.

Beleef het culturele en historische erfgoed van deze regio door de BBT Heritageroute te nemen, of volg de Diamond and Wineroute en treed in de voetsporen van de oude diamantzoekers. Die tocht omvat tevens een bezoek aan de wijngaarden Landzicht, Wilreza en Jacobsdal.

Bent u op zoek naar authentieke en onvervalste gastvrijheid/ Neem dan vooral de Friendly N6-route, die het gebied van Bloemfontein tot Aliwal-Noord bestrijkt.

Met haar vele attracties op het gebied van natuur, historie en cultuur heeft het schitterende Vrijstaat altijd wel iets te bieden voor ieders smaak.

More information

Free State Tourism
South African National Museum

Reistips & planningsinformatie

Contact

Free State Tourism Tel.: +27 (0) 51 411 4300 E-mail: info@freestatetourism.org

South Africa National Parks Tel.: + 27 (0) 12 428 9111 E-mail: reservations@sanparks.org

Hoe kom je er?

Vlieg rechtstreeks van een van de grote steden in Zuid-Afrika naar Bloemfontein Airport. Als u zelf rijdt, neem dan vanaf Johannesburg en Kaapstad de N1 in zuidelijke, respectievelijk noordelijke richting naar Bloemfontein. Vanaf Durban: neem de N3 vanuit KwaZulu-Natal, en vervolgens bij Harrismith de N5 naar Bloemfontein.

Beste tijd om ZA te bezoeken

Lente tot herfst (september tot april). 's Zomers kan het erg heet worden; de winterdagen zijn zacht, met koude avonden. In de oostelijke hooglanden sneeuwt het geregeld.

Accommodatie

De regio biedt een volledig scala aan accommodatie; van logies voor backpackers en B&B's tot hotels en guest houses.

Tours

De moeite waard: Winnie Mandela House in Majwemasoeu; de diverse wijnkelders in de regio; de toeristische routes met eigen vervoer (Battlefields, Friendly N6, Diamond and Wine, BBT Heritage, Maloti en Goldfields); National Museum in Bloemfontein; Basotho cultuurdorp; Golden Gate Highlands National Park.