logoleft

ZA feiten

Zuid-Afrika - basisgegevens

Als u overweegt om ons mooie land Zuid Afrika voor de eerste keer te bezoeken, wilt u ongetwijfeld wat feiten binnen handbereik hebben. Hierbij de nodige basisinformatie.

 

Geografie: Zuid-Afrika, gelegen in de zuidpunt van Afrika, heeft een landoppervlakte van 1.233.404 km² en wordt aan drie zijden met een bijna 3.000 km lange kustlijn omspoeld door de Indische en de Atlantische Oceaan. In het noorden grenst het land aan Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique; tevens omarmt het land de twee onafhankelijke staten Lesotho en Swaziland.

 

Hoofdsteden: Zuid-Afrika heeft drie hoofdsteden: Kaapstad (wetgevende macht), Pretoria (bestuurlijke macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht).

 

Politiek systeem: Het is algemeen bekend dat we in Zuid-Afrika vanaf 1994 een democratische regering hebben; het apartheidsbeleid uit het verleden heeft afgedaan. Onze grondwet geldt in de hele wereld als een voorbeeld en omvat een breed scala aan mensenrechten, die worden beschermd door een onafhankelijke rechterlijke macht. Het land wordt bestuurd door staatspresident Jacob Zuma van het African National Congress (ANC).

 

Economie: Een minder bekend feit is dat Zuid-Afrika sinds het einde van de jaren negentig een gestage groei van het bruto nationaal product (BNP) heeft gerealiseerd. Het land, dat wordt gezien als een opkomende markt, heeft een goed ontwikkelde financiële sector en kent een actieve aandelenhandel. Het financiële beleid is geconcentreerd op de opbouw van solide macro-economische structuren. De Reserve Bank is de centrale bank van het land.

 

Toerisme: Sinds de afschaffing van de apartheid is de toestroom van internationale toeristen stormachtig gegroeid en daarmee is het toerisme een van de snelst groeiende sectoren geworden. De toeristische industrie is goed georganiseerd; een bruisende sector met een groot aantal startende ondernemers. Zuid-Afrika heeft veel te bieden als het gaat om avontuur, sport, natuur en wildlifetoerisme; het land is tevens pionier en mondiale marktleider in verantwoord toerisme.

 

Bevolking: De bevolking van Zuid-Afrika omvat meer dan 47 miljoen mensen en is enorm divers van samenstelling. Met circa 80% vormen de Afrikanen de meerderheid, gevolgd door de blanke bevolking van ongeveer 4,4 miljoen mensen; de gekleurde bevolking telt ongeveer 4,2 miljoen mensen en tot slot vertegenwoordigen de Indiase en Aziatische bevolkingsgroepen circa 1,2 miljoen inwoners.

 

Valuta: De Rand is de valuta van Zuid-Afrika en deze munt staat garant voor "waar voor je geld". De Rand kent een groot aantal muntstukken (1R = 100 cent) en biljetten van 10, 50 en 100 Rand

 

Klimaat: Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat en staat bekend om de lange, zonnige dagen. Vandaar de naam zonnig Zuid-Afrika. In de meeste provincies regent het 's zomers, met uitzondering van Westkaap, waar het 's winters regent. De winter loopt van mei tot augustus, de lente van september tot oktober, de zomer van november tot februari en de herfst van maart tot april

 

Communicatie: Zuid-Afrika heeft een uitzonderlijk goed ontwikkelde communicatie-infrastructuur. Een aantal providers voor mobiele telefonie zorgt voor nationale dekking en daarnaast kent het land goed georganiseerde netwerken voor vaste telefonie. Internet en Wi-Fi zijn in de meeste stedelijke gebieden gemakkelijk toegankelijk.

 

Provincies: Zuid-Afrika heeft negen provincies: Oostkaap, Noordkaap, Vrijstaat, Westkaap, Kwazulu-Natal, Gauteng, Noordwest, Limpopo en Mpumalanga

 

Nationale symbolen: De Zuid-Afrikaanse vlag is een geliefd symbool van patriotisme en bevat een aantal belangrijke nationale emblemen: nationale vogel (blauwe kraanvogel), nationaal dier (springbok), nationale vis (galjoen), nationale bloem (protea) en de nationale boom (geelhoutboom).

 

Talen: Zuid-Afrika is een meertalig land en er zijn elf officiële talen waaronder het Engels, Afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, Siswati, Tshivenda en Xitsonga. Het Xhosa-volkslied "Nkosi Sikelel' iAfrika", in 1899 geschreven door Enoch Sontonga, is tevens het nationale volkslied van Zuid-Afrika.

 

Godsdienst: Bijna 80% van de Zuid-Afrikaanse bevolking hangt een christelijk geloof aan. Hindoe's, moslims, joden en boeddhisten vormen de overige grootste godsdienstige groeperingen. Een minderheid van de bevolking behoort niet tot een van de hoofdgodsdiensten. Vrijheid van godsdienst is vastgelegd in de grondwet.

 

Water: Kraanwater is drinkbaar. Zorg er echter altijd voor dat u flessenwater bij u heeft als u naar afgelegen landelijke gebieden reist of de bush intrekt.

 

Dieren en planten: Zuid-Afrika is uitgeroepen tot een van de 18 meest gevarieerde reisbestemmingen in de wereld. Als pionier en leider op het gebied van verantwoord toerisme kent Zuid-Afrika talloze conserveringsprojecten om haar natuurlijke erfgoed te beschermen; in veel gevallen kunnen bezoekers die projecten ondersteunen en daaraan deelnemen. Zuid-Afrika is het thuisland van de Grote Vijf (neushoorn, olifant, leeuw, luipaard en buffel).

 

Elektriciteit: De stroomvoorziening in Zuid-Afrika is 220/230 volt wisselstroom, 50 Hz. Elektriciteit is vrijwel altijd beschikbaar, een enkele uitzondering (afgelegen landelijke gebieden) daargelaten.

 

Luchthavens: De drie belangrijke internationale luchthavens van Zuid-Afrika zijn: OR Tambo International Airport (Johannesburg), Kaapstad International Airport en King Shaka International Airport (Durban); daarnaast beschikt het land over 90 regionale vliegvelden, inclusief het Kruger Mpumalanga International Airport (KMIA) in Nelspruit.

 

Reizen per auto en spoor: Zuid-Afrika beschikt over een uitgebreid wegennet met nationale en secundaire wegen. Op hoofdwegen bedraagt de maximumsnelheid 120 kilometer per uur; op secundaire wegen 100 km en in stedelijke gebieden geldt een maximum van 60 km.

 

Eisen voor toegang tot het land: Zuid-Afrika vraagt een geldig inentingsbewijs tegen gele koorts van alle buitenlande bezoekers en van bezoekers van 1 jaar en ouder die uit een besmet gebied komen of door een besmet gebied hebben gereisd. Neem voor de eisen rondom een visum s.v.p. contact op met het Zuid-Afrikaanse consulaat.

 

Gezondheid en veiligheid: Zuid-Afrika staat goed bekend om haar medische kennis vanaf het moment dat professor Christiaan Barnard in 1967 hier de eerste succesvolle harttransplantatie uitvoerde. Door het hele land, vooral in de stedelijke gebieden, zijn veel uitmuntende privéklinieken en medische centra te vinden. Het grootste deel van Zuid-Afrika is vrij van malaria, maar controleer het altijd even van tevoren bij het wildpark dat u gaat bezoeken; neem zo nodig maatregelen. Zorg er ook voor dat u beschikt over de meest recente veiligheidsadviezen voor de geboekte accommodatie en neem de gebruikelijke zinnige maatregelen die u bij een andere reis ook zou treffen.