logoleft

Drinkwater

Het drinkwater dat in Zuid-Afrika uit de kraan komt, is volledig veilig; ons kraanwater behoort naar men zegt zelfs tot het veiligste en schoonste drinkwater ter wereld.

 

Het ministerie van Water en Bosbouw meldde kort geleden dat de Zuid-Afrikaanse norm goed te vergelijken is met de normen van de Wereldgezondheidsraad (WHO).

Het leveren van schoon water is de verantwoordelijkheid van plaatselijke waterleidingbedrijven die de kwaliteit van het drinkwater in Zuid-Afrika regelmatig controleren.

 

Kraanwater wordt gezuiverd om ervoor te zorgen dat dit geen schadelijke micro-organismen en verontreinigingen bevat. In sommige Zuid-Afrikaanse gebieden bevat het drinkwater veel mineralen en moet u wellicht wat wennen aan de smaak.

 

Drink met name in bewoonde gebieden geen water uit beken en rivieren. Dit kan namelijk door water overgebrachte ziekten bevatten. Komt u echter bij een schone bergbeek, dan kan een slok water heerlijk verfrissend zijn.

 

Mocht u zich ooit in de onwaarschijnlijke situatie bevinden dat u niet over schoon water beschikt, dan kunt u verontreinigd water desinfecteren door het 10 minuten te koken of door een theelepel

bleekmiddel toe te voegen aan 25 liter water of een theelepel chloorkorrels aan 200 liter water. Laat het water in de laatste gevallen 2 uur staan. U kunt het water ook minimaal 6 uur blootstellen

aan direct zonlicht. Vul een doorzichtige fles met water en laat bovenin een klein beetje lucht zitten. Na het vullen - en vervolgens ieder uur - de fles krachtig schudden.

 

Kraan- en natuurlijk water kunnen soms een enigszins bruine kleur hebben die veroorzaakt wordt door humuszuur. Humuszuur is onschadelijk en heeft geen invloed op de kwaliteit van het Zuid-Afrikaanse drinkwater.

 

De Zuid-Afrikaanse markt voor flessenwater groeit en in de supermarkten zult u diverse merken - waaronder enkele bekende internationale - vinden. U heeft de keuze uit water met en zonder koolzuur en diverse soorten met fruitsmaak.