logoleft

Etiquette aan tafel

Van de drie maaltijden per dag is voor de meeste Zuid-Afrikanen de avondmaaltijd de hoofdmaaltijd. Lunches zijn over het algemeen veel lichter, met uitzondering van zakenlunches die, afhankelijk van de

gelegenheid, wel uit drie gangen kunnen bestaan. In de weekenden kan het in cafés zo rond het middaguur echter behoorlijk druk zijn, aangezien de "brunch" een steeds populairdere invulling wordt voor een

relaxte zaterdag of zondag.

 

Lunchtijd is normaal gesproken van 13.00-14.00 uur, maar kan bij een zakenafspraak ook eerder beginnen en/of langer doorgaan. 's Avonds kunt u meestal vanaf 19.00 uur in de restaurants terecht. Het is overigens aan te raden om van tevoren een tafel te reserveren, met name in de populairdere restaurants, aangezien deze in het hoogseizoen soms al weken van tevoren volgeboekt kunnen zijn.

 

De Zuid-Afrikaanse etiquette aan tafel is sterk verwesterd en heeft een paar eigenaardigheden. U kunt bijvoorbeeld prima de pasta met behulp van een lepel om uw vork draaien en kreeft met uw handen eten. De populaire braai (barbecue) is ook zo'n gelegenheid waarbij u met uw handen mag eten. In landelijke gebieden wordt de traditionele stoofschotel en maïspap ook met de handen gegeten. Gebruik alleen uw rechterhand en rol met uw vingers een bolletje van de pap. Doop het in de stoofschotel en eet het op.

 

De meeste restaurants serveren broodjes voordat uw eten wordt gebracht. Breek deze één voor één en smeer er wat boter op.

 

Ga voor de chiquere restaurants ietwat formeler gekleed. Een "verzorgd-casual" look is in zo'n geval zeer geschikt. De meeste andere restaurants zijn echter extreem informeel en in de vele gezinsvriendelijke restaurants geldt geen strenge etiquette en kunt u ontspannen tafelen.

 

Wordt u uitgenodigd voor een braai of om bij Zuid-Afrikanen thuis te komen eten, dan wordt het op prijs gesteld dat u als teken van waardering een doosje bonbons, bos bloemen of cadeautje meebrengt.