logoleft

Medische voorzieningen

Over het algemeen zijn de Zuid-Afrikaanse medische voorzieningen van hoge kwaliteit, met name in stedelijke gebieden waar u diverse grote overheidsziekenhuizen en privéklinieken vindt.

 

Overheidsziekenhuizen worden echter gesubsidieerd en zijn vaak overvol. Privéziekenhuizen, waarvan er in heel Zuid-Afrika zo'n 80 zijn, vallen meestal onder het toezicht van de zorgaanbieders Netcare of Medi-Clinic. Deze Zuid-Afrikaanse medische centra hanteren hoge normen en bieden specialistische behandelingen, maar zijn wel veel duurder. Toeristen wordt aangeraden een uitgebreide ziektekostenverzekering af te sluiten voordat ze naar Zuid-Afrika gaan.

 

Overigens zijn medische behandelingen hier vaak minder duur dan in het buitenland. Bezoekers kiezen er soms bewust voor om een operatie, bijvoorbeeld door een plastisch chirurg, in Zuid-Afrika te laten doen.

 

Provinciale hulpdiensten staan ook onder druk en worden tegenwoordig bijgestaan door diverse particuliere hulpdiensten. Deze richten zich op hulp onderweg en andere noodgevallen en vervoeren patiënten in uitstekend uitgeruste ambulances en noodvoertuigen naar geschikte ziekenhuizen.

 

Zuid-Afrikaanse artsen staan al tientallen jaren bekend om het feit dat ze uitstekend geschoold zijn. In stedelijke gebieden zijn tal van huisartsen en specialisten gevestigd, die allen geregistreerd zijn bij de Health Professions Council of South Africa. De meesten worden per consult betaald en bieden soms korting als u contant betaalt.

 

Zuid-Afrikaanse apothekers mogen zonder recept geen medicijnen verstrekken die op lijst IV of hoger van het VN-verdrag staan. Toeristen die doorlopend medicatie gebruiken en tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika vermoedelijk nieuwe medicijnen nodig hebben, dienen dus een recept te kunnen overhandigen.

 

In Zuid-Afrika vindt u allerlei andere medische professionals, zoals tandartsen, fysiotherapeuten, psychologen, bewegingsdeskundigen en chiropodisten evenals beoefenaars van alternatieve geneeswijzen, zoals homeopaten, acupuncturisten en reflexologen. Tevens zijn er tal van gezondheidswinkels, vaak met deskundige medewerkers die goede adviezen kunnen bieden.

 

Voert uw reis u dieper het land in, houd er dan rekening mee dat de medische voorzieningen op het Zuid-Afrikaanse platteland minder geavanceerd zijn en dat de nadruk daar vooral op primaire medische zorg ligt.