logoleft

Vervoer per taxi in Zuid-Afrika

Een ander soort taxi ...

Vervoer per taxi in Zuid-Afrika

Het taxiverkeer in Zuid-Afrika is een combinatie van reguliere taxi's met een meter en het enigszins onconventionele minibussysteem, met zijn eigen taal en code. Gebruik van een taxi met een meter wordt aangeraden; niettemin kan een rit met een minibus een interessant inkijkje geven in leven en cultuur van de gewone Zuid-Afrikaan.

Het taxiverkeer in Zuid-Afrika wijkt af van dat in de meeste andere landen. In Zuid-Afrika vindt u geen taxi's die gewoon door de straten rijden, en op de volgende straathoek wachten om te worden aangeroepen. In Zuid-Afrika moet een taxi speciek van tevoren worden besteld; als u verschillende sites of bestemmingen op één dag wilt bezoeken, kan de planning lastig worden.

Het taxiverkeer in Zuid-Afrika kan globaal worden verdeeld in twee sectoren: taxi's met een meter en minubustaxi's, zoals ze meestal worden genoemd.

Een taxi met een meter is zonder meer de beste keuze van de internationale bezoeker. Zo'n taxi kan worden besteld vanuit het hotel waarin u verblijft, en het hotelpersoneel kan advies geven over de beste taxidiensten. Taxi's met een meter zijn privé, bieden service van deur tot deur en zijn meestal efficiënt, met een ervaren chauffeur achter het stuur.

In vergelijking met een huurauto, gebruik van een shuttledienst of een verzorgde trip inclusief transport kunnen taxi's met een meter echter vrij duur uitvallen.

De minibustaxi's bedienen de gehele bevolking; dit is een vorm van openbaar vervoer waarbij de pasagiers worden opgepikt en afgezet in gebieden die niet worden bediend door het bus- en spoornetwerk van het land. Dit is een wat ongebruikelijke dienst. De routes worden namelijk bepaald door de chauffeurs en er zijn geen stopplaatsen volgens schema; het busje stopt gewoon als een passagier wil worden afgezet.

Als u een minibustaxi wilt aanhouden, moet u de juiste tekens kennen. Elke route en bestemming heeft een eigen, specifiek signaal dat de passagiers gebruiken om de chauffeur te laten stoppen.

Een rit met een minibustaxi levert u absoluut een authentieke Zuid-Afrikaanse reiservaring op. Toch moet u terughoudend zijn in het gebruik van deze dienst. De voertuigen worden vaak niet goed onderhouden en de chauffeurs zijn geneigd tot roekeloos rijden.

Wilt u in Zuid-Afrika toch graag eens een tocht in een minibus maken? Maak dan een korte rit, onder begeleiding van een ervaren gids of van een lokale inwoner die het systeem goed kent.

Reistips & planningsinformatie

Contact

Rose Taxis (Johannesburg): +27 11 403 9625

Marine Taxis (Cape Town): +27 21 434 0434

Zippy Cabs (Durban): +27 31 202 7067