logoleft

Winkelen

Winkelen kan in Zuid-Afrika zeer vermoeiend zijn - er zijn zulke mooie, typisch Zuid-Afrikaanse spullen te koop, dat het vaak moeilijk kiezen is. En, vergeleken met de prijzen in landen met een harde munt, vindt u hier tal van koopjes.

 

Aangezien goud en diamanten tot onze beroemdste grondstoffen behoren, staan sieraden en edelstenen vaak hoog op het Zuid-Afrikaanse boodschappenlijstje. Veel bezoekers zijn dol op het blauwe tanzaniet, een zeldzame steensoort uit Tanzania, die vakkundig wordt verwerkt in adembenemende sieraden.

 

Ook Zuid-Afrikaanse wijn wordt veel verkocht en bij de meeste wijngaarden en wijnhandelaren kunt u uw aankopen naar uw huisadres laten sturen.

 

Kleurrijke snuisteren en artikelen, die tal van Zuid-Afrikaanse en Afrikaanse culturen vertegenwoordigen, zijn ook zeer de moeite waard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten of stenen beeldjes, kralenkunst, geweven stoffen, aardewerk en mandenvlechtwerk. Vernuftig gemaakte artikelen van struisvogeleieren, metaaldraad en gerecyclede materialen zijn uitermate populair.

 

Gezien de wereldwijd torenhoge prijzen van antiek, kan het de moeite waard zijn om eens een kijkje te nemen bij Zuid-Afrikaanse antiekwinkels. Antiek is zowel in de grote steden als in kleinere provinciestadjes te koop.

 

Waar kunt u in Zuid-Afrika het beste shoppen? U kunt uren doorbrengen in de enorme winkelcentra, die meestal zeven dagen per week geopend zijn, maar misschien vindt u ook wel iets schitterends in onze kunstgalerieën. Probeer iets van de prijs af te dingen op de vlooienmarkten die in de meeste Zuid-Afrikaanse steden worden gehouden, of scoor een koopje bij een stalletje langs de weg.

 

Vergeet niet dat toeristen bij dure aankopen de 14% BTW terug kunnen vragen. Winkeliers helpen u bij het invullen van de papieren, maar vergeet niet om een BTW-bon te vragen.