logoleft

Het Maloti-Drakensberg Transfrontier Project

Een uiterst biodiverse en schilderachtige waterfabriek

Het Maloti Drakensberg Transfrontier Project beschermt de kwetsbare, hooggelegen graslanden en woeste bergtoppen van wat door sommigen wordt aangeduid als de grootste waterfabriek van Afrika. Het project omvat tevens een reservaat voor zeldzame vogels, zoogdieren en bergbloemen.

De hoog oprijzende toppen van de Zuid-Afrikaanse bergketen Drakensberg verlopen in de vorm van een ruwe sikkel langs het oostelijke deel van het land. De hoogste bergtoppen staan schouder aan schouder met het Malotigebergte in Lesotho; ze vangen de wolken op die regen aandragen vanuit de subtropische kustlijn van de Indische Oceaan.

Gezamenlijk vormen ze de grootste waterfabriek van Afrika. Het Maloti-Drakensberg Transfrontier Project bewaakt dit kritische wateropvanggebied. De hoge kastelen van basalt en de ongerepte hoger gelegen graslanden kanaliseren de regen gestaag naar beneden in een reeks heldere stromen die de naar het oosten lopende rivieren Tugela en Umzimvubu voeden, evenals de moederrivier van Zuid-Afrika - de Oranjerivier - die naar het westen stroomt.

Kijk eens omhoog naar het massieve Amifitheater van Drakensberg aan de Zuid-Afrikaanse kant van het Transfrontier Project. Dan ziet u hoe de Tugela als een dunne draad over de rand valt; de op een na hoogste waterval ter wereld.

De ontembare basaltbergen, geflankeerd door uitlopers van zandsteen, zijn de laatste overblijfselen van de lava die de Gondwana uitspuwde toen deze - 180 miljoen jaar geleden - in tweeën brak. Deze kwetsbare hooglanden bieden ook onderdak aan enkele van de zeldzaamste vogels van Zuid-Afrika: de lelkraanvogel, kale ibis en de baardgier, die botten eet.

De bergvegetatie van de Drakensberg Transfrontier natuurreservaten is bijzonder gevoelig voor verstoring (door overbegrazing of vertrapping). Dit is tevens beschermd gebied voor diverse moerasbeken en -gebieden, plassen en veenpoelen, die wezenlijke onderdelen van de "waterfabriek" zijn.

De tijd tussen november en februari is een van de beste perioden om het Maloti-Drakensberg Transfrontier Project te bezoeken. De graslanden zijn dan meestal bezaaid met een bloemenpracht van opvallende fynbosprotea, oranje Afrikaanse gladiolen, rode waterlelies, de vuurpijlen (kniphofia) met hun toepasselijke naam.

Misschien heeft u zelfs het geluk om aan de Lesothokant de uiterst zeldzame spiraalaloë te zien, een inheemse plant van dit gebied.

More information

Maloti-Drakensberg Transfrontier Project
Maloti Drakensberg Route
Ezemvelo
KZN Wildlife Peace Parks Foundation