logoleft

Instandhouding van pinguïns

Acties om de Afrikaanse pinguïn te redden

Voor de instandhouding van pinguïns in Zuid-Afrika moest een aantal stevige uitdagingen worden aangegaan; klimaatsverandering, teruglopende visbestanden en ontbreken van een geschikte leefomgeving. Het meest dramatische moment ontstond echter in 2000, toen een tapijt van olie de grootste concentratie van Afrikaanse pinguïns bedreigde. De Zuid-Afrikanen schoten te hulp.

Als u uw ogen een tikje samenknijpt, ziet u de Afrikaanse pinguïn meteen voor u: kniehoge, tamelijk formeel geklede wezentjes.

Het zijn innemende dieren en het is een enorm plezier om ze van heel dichtbij te observeren bij Boulder's Beach bij Kaapstad, waar een kolonie van meer dan 3.000 pinguïns het heel goed doet.

De populatie loopt echter al tientallen jaren terug. De Afrikaanse pinguïn staat momenteel op de lijst van (potentieel) bedreigde diersoorten volgens de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES).

Voor behoud van de pinguïns in Zuid-Afrika moest heel creatief worden nagedacht. In de winter van 2000 zonk een schip met 1.300 ton olie nabij Robben- en Dasseneiland; twee broedgebieden die kritisch zijn voor het behoud van de pinguïn. Kortom: alle ingrediënten voor een echte ramp.

Met oliebesmeurde pinguïns werden geholpen door honderden vrijwilligers van SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds). Duizenden niet getroffen pinguïns werden opgesloten, zodat ze niet de vervuilde zee in konden zwemmen. Ze konden daar echter niet altijd blijven.

Er werd een listig plan opgezet. Meer dan 20.000 Afrikaanse pinguïns werden vervoerd naar Port Elizabeth en daar vrijgelaten in de zee, op een afstand van bijna 1.000 km van hun oorspronkelijke leefomgeving.

Bij drie pinguïns waren zendertjes geplaatst en het Zuid-Afrikaanse publiek volgde hun bewegingen bijna ademloos toen die drie, en alle andere dieren weer naar huis zwommen; de overheid had twee weken de tijd om de stranden van eilanden te reinigen.

Nog een hartverwarmend verhaal is dat van de pinguïnnesten. Pinguïns nestelen bij voorkeur in een leger of onder bosjes, zodat hun eieren en jongen zijn beschermd tegen hitte en roofdieren.

More information

Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds
Dyer Island Conservation Trust
South African National Parks (SANParks)
Cape Town Routes Unlimited