logoleft

Ardmore Ceramic Art Studio

Een verhaal van hoop in Drakensberg

De Ardmore Ceramic Art Studio, verscholen in Champagne Valley in Drakensberg Mountains, is van een sobere opzet uitgegroeid tot een fantastisch succesverhaal. Deze studio, ooit opgezet door een Zimbabwaanse kunstenares en een jonge vrouw met polio, biedt momenteel werk aan meer dan 50 mensen.

Fee Halsted-Berning was gebiologeerd door het natuurschoon van Drakensberg Mountains. Deze in Zimbabwe geboren keramiste en schilderes meende dat haar verhuizing naar de Ardmore Farm in de Champagne Valley van Drakensberg tevens het perfecte moment was om serieus gevolg te geven aan haar creatieve interesses. Al gauw was ze op zoek naar een partner en ze vroeg een werkneemster van de boerderij, Janet Ntshalintshali, om iemand aan te bevelen die bereid was om de beginselen van de keramische kunst te leren.

Janets dochter, Bonakele, had als kind polio gekregen en vond haar werk als tomatenplukster fysiek te zwaar. Janet deed haar best om werk te vinden dat minder belastend was voor haar zwakke dochter en dit was precies de gelegenheid waarnaar ze uitkeek. En dus ging Bonnie in 1985 voor Fee werken.

Daaruit ontstond een opmerkelijk partnership; samen zetten ze de Ardmore Ceramic Art Studio op. De kracht van deze studio ligt in de verschillen tussen de oprichters. Fee bracht haar uitgebreide kennis van keramische beeldhouwvormen in en Bonnie voegde daar haar uitbundige, ritmische herinterpretaties van bijbelse vertellingen en traditionele Afrikaanse rituelen aan toe.

Fee had tevens studie gemaakt van de schilderkunst; dat betekende dat ze als keramisch beeldhouwster het kleurenspectrum overtrof dat doorgaans wordt geassocieerd met deze kunstvorm. Ardmore Ceramics werd al snel befaamd vanwege het uitbundige, nog niet eerder vertoonde gebruik van kleuren.

In 1990 ontvingen Fee en Bonnie gezamenlijk de prestigieuze Standard Bank Young Artist Award for Visual Art. Daarna zijn aan Bonnie nog diverse andere Zuid-Afrikaanse kunstonderscheidingen toegekend; voor haar vroegtijdige dood in 1999 is haar werk tentoongesteld op vele lokale en internationale kunsttentoonstellingen.

Het erfgoed van Bonnie leeft echter voort; momenteel biedt Ardmore Ceramic Art Studio werk aan 50 lokale inwoners, overwegend vrouwen uit de regio Drakensberg Mountains, een gebied waar officieel weinig werkgelegenheid is. Het Bonnie Ntshalintshali Ceramic Museum is gevestigd op het terrein van de studio en haar werk wordt hier gekoesterd.

More information

Ardmore Ceramic Art Studio
KwaZulu-Natal Tourism Authority