logoleft

Rotskunst

Een van de beste vormen van rotskunst ter wereld  

De Zuid-Afrikaanse rotskunst is bewaard gebleven door bittere ironie. De San zijn achtervolgd door Europeanen, Zulu's, Basotho en andere stammen vanwege hun opvatting dat het vee aan iedereen toebehoorde. Ze werden teruggedrongen naar de Kalahariwoestijn en de Drakensbergen in KwaZulu-Natal, en daardoor zijn hun rotsschilderingen bewaard gebleven.

In de Drakensbergen en in de Cederberg-regio van Westkaap is een indrukwekkende galerie van Zuid-Afrikaanse rotskunst permanent geopend; dit is het erfgoed van de San ofwel Bosjesmannen, de oorspronkelijke inwoners van zuidelijk Afrika. Vanwege de verfijning, eenvoudige ontwerpen en krachtig gebruik van kleuren - vergelijkbaar met de moderne postertechniek - zijn plaatselijke en internationale wetenschappers al heel lang gefascineerd door de schilderingen.

Het Sanvolk, nog primitieve jagers-verzamelaars toen de Europeanen hun intrede deden, had geen stammensysteem en integreerde niet soepel. De San werden opgejaagd en verdreven naar afgelegen gebieden zoals de Kalahariwoestijn, Drakensberg en het Malutigebergte, waar hun kunst nog steeds bewaard is gebleven in grotten en onder overhangende rotspartijen.

Internationale experts op het gebied van rotsschilderingen zijn het erover eens dat de kunstwerken van de San Bosjesmannen in de hele wereld het meest talrijk zijn, en opvallend vooruitstrevend; de Zuid-Afrikaanse sites met rotskunst worden nu als nationaal erfgoed beschermd. Om de afbeeldingen te beschermen tegen beschadiging, mogen hikers de afgelegen grotten van de Drakensberg niet als slaapplaats gebruiken; ze moeten daarbuiten kamperen.

De wereld raakte bekend met de wonderbaarlijk spirituele cultuur van de San, met hun inzicht in kunst, muziek en rituele dansen, via auteur Laurens van der Post, die in 1958 "De Verloren Wereld van de Kalahari" schreef.

In het oudste museum van Zuid-Afrika, het in 1825 geopende Iziko SA Museum in Kaapstad, is een uitzonderlijke tentoonstelling van Zuid-Afrikaanse rotskunst - compleet met hele stukken rots - te bewonderen.

Het Bushman Cave Museum, een terrein in de open lucht in Giant's Castle Reserve in de Drakensberg, biedt onderdak aan 500 schilderingen, waarvan sommige waarschijnlijk duizenden jaren oud zijn. In Kamberg, nabij Estcourt in KwaZulu-Natal, vinden we Shelter Cave, dat onder begeleiding van een gids kan worden bezocht. Bushman's Kloof in de Cederbergregio is ook een spectaculaire galerie met rotskunst, evenals het Gifberggebied in Westkaap.

In Kimberley (Noordkaap) staat het Wildebeest Kuil Rock Art Centre, een initiatief dat is ontstaan vanuit gemeenschappen van de inheemse San- en Khoevolken en dat ze samen met wetenschappers beheren. Het centrum is zorgvuldig gecombineerd met een heilige heuvel.

Ook het McGregor Museum in Kimberley en het Vryburg Museum aan de rand van de Kalahari kunnen bogen op indrukwekkende tentoonstellingen van Zuid-Afrikaanse rotskunst.

More information

Drakensberg Tourism
Drakensberg Tourism Association Drakensberg Tourism Association Travellers Rest