logoleft

Bezoek de plaatsen uit Mandela’s jeugd

Het Nelson Mandela National Museum

Het is geen verrassing dat het Nelson Mandela National Museum geheel gewijd is aan het leven van de beroemde staatsman Nelson Mandela. Zijn verzoenende beleid na de val van de apartheid is een voorbeeld voor de hele wereld. Het museum, dat uit 3 delen bestaat, herdenkt de sleutelmomenten van zijn jeugd.

Het Nelson Mandela National Museum ligt in Eastern Cape; de geboorteplaats van de man die Zuid-Afrika’s eerste democratisch gekozen leider werd na meer dan een kwarteeuw gevangenschap.

De museumroute begint in Mthatha in het Bhunga gebouw.

Vanuit hier werd de Transkei ooit geregeerd als een ‘onafhankelijk thuisland’ onder het ‘separate development’ beleid van de Apartheid. Het Bhunga gebouw huist een tentoonstelling gebaseerd op Mandela’s autobiografie ‘Long Walk to Freedom’ en heeft binnenkort een expositie van Mandela en Albert Luthuli (voormalig voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres en Nobelprijswinnaar voor de Vrede).

Tegelijkertijd staat een tentoonstelling gepland in het Apartheid Museum in Johannesburg. Hier worden ook de vele prijzen en geschenken tentoongesteld die Nelson Mandela heeft ontvangen.

Een volgende stop op de Nelson Mandela Museumroute is Mvezo; een rustig, landelijk dorp aan de Mbhashe rivier waar de overblijfselen staan van het ouderlijk huis van Mandela, tezamen met het kleine hutje waar de grote leider is geboren. Mandela’s kleinzoon, de traditionele leider van de Mvezo traditionele raad, heeft daar een huis gebouwd.

Toen Madela’s vader werd afgezet als leider van Mvezo, verhuisde het gezin naar Qunu. Daar vind je nog meer stops op de museumroute: de Presbyteriaanse Kerk waar Mandela naar de lagere school ging, de kerk waar hij gedoopt is, de gladde rots die hij als glijbaan gebruikte en de Mandela familiegraven.

De voormalige president heeft een bejaardentehuis in Qunu en heeft er het Mandela Youth and Heritage Centre gebouwd, dat educatieve kampen voor jongeren organiseert.

Nog een museum dat gewijd is aan de beroemde Zuid-Afrikaan is het Mandela House Museum, gevestigd in de kleine arbeiderswoning waar de voormalige president woonde in Orlando West, Soweto. Onlangs gerenoveerd en één van de bezienswaardigheden op de Soweto tour.

Contact

The Nelson Mandela National Museum
Tel: +27 (0) 47 532 5110
Email: tours@nelsonmandelamuseum.org.za

Bereikbaarheid
Mthatha is bereikbaar met binnenlandse vluchten van Airlink vanuit Johannesburg. Vanuit de Wild Coast is Mthatha 70 kilometer rijden vanaf Port St Johns 

De kust
Dit spectaculaire deel van de Zuid-Afrikaanse kust heet toepasselijk de 'Wild Coast' kust 
Redelijk dichtbij is Coffee Bay met een geologische structuur genaamd 'Hole in the Wall', een natuurlijke rotsboog in zee. 

Culturele tours
Wanneer u met een wat grotere groep reist kunt u informeren naar traditionele vormen van vermaak in de lokale gemeenschappen, zoals culturele dansgroepen, story telling en tradities op het gebied van eten en drinken. Het museum kan dit voor u regelen.

In de buurt
Momenteel biedt het museum tours naar het Bhunga gebouw en het dorpje Qunu, 34 km van Mthatha.
Dit moet van te voren geboekt worden en een gids wordt toegewezen bij aankomst bij het Bhunga gebouw.
Bezoekers moeten hun eigen vervoer regelen tussen de twee locaties. Bezoekers die verder willen gaan naar Mveze krijgen een routebeschrijving. 

De kosten
Op dit moment rekent het museum geen toegangsprijs, maar een vrijwillige bijdrage voor de stichting is erg welkom.

Duur van de tour
Houd rekening met een volle dag

Waar kunt u overnachten
Er is een breed aanbod van accommodaties in Mthatha. Appartementjes in Qunu kunnen geboekt worden voor 137 Rand per nacht via het museum.

Wat is er verder te doen
Op 18 juli, de verjaardag van Nelson Mandela, vinden speciale festiviteiten plaats