logoleft

Het ‘vrijheidsbeeld’ van Zuid-Afrika maakt indruk

 Robbeneiland West-Kaap

Robbeneiland is altijd al een plek geweest van liefdesverdriet. Het eiland huisvestte ooit een leprakolonie, er stond een psychiatrisch ziekenhuis en het Zuid-Afrikaanse leger had er zijn opleidingscentrum. Desalniettemin staat het Werelderfgoed beter bekend om haar functie als gevangenis voor anti-apartheid activisten. Robbeneiland is een ‘universiteit van de strijd’ en haar alumni hebben het voortouw genomen in de strijd voor een democratisch Zuid-Afrika. 

Table Mountain from the Robben Island lighthouse

© South African Tourism

Wist je dat?

Robbeneiland ooit verbonden was met het vasteland middels een strook land?

Misschien wel de meest indrukwekkende activiteit in Kaapstad is een bezoek aan de voormalige gevangenis op Robbeneiland. Een Zuid-Afrikaans Werelderfgoed die een onmisbaar hoofdstuk vertegenwoordigt in de strijd voor een democratisch Zuid-Afrika.

Op Robbeneiland werden leiders van de strijd tegen raciale onderdrukking gevangen gezet. Hier ontwikkelden diezelfde leiders gedachten over een Zuid-Afrika zonder apartheid. Geïsoleerd van familie en vrienden, bewezen de Mandelas, Sisulus, Mbekis, Kathradas en Sobukwes mannen van staal te zijn. De hoop op een nieuwe dag heeft nooit gewankeld. UNESCO heeft Robbeneiland uitgeroepen tot Werelderfgoed, omdat deze locatie een ‘overwinning is voor de menselijke geest’.

De sombere gevangenis van Robbeneiland behoort nu aan Robben Island Museum. Een standaard tour op het eiland begint bij de Nelson Mandela Gateway in Kaapstad, V&A Waterfront. De toch met de veerboot vanaf het vasteland naar Robbeneiland duurt een half uur. Toeristen hebben 2,5 uur de tijd om alle indrukken op het eiland in zich op te nemen. De meeste tours rondom de oude gevangenis worden begeleid door voormalige politieke gevangenen, die een realistisch beeld van het leven in de gevangenis schetsen. De geschiedenis van Robbeneiland wordt ook verteld tijdens een 45-minuten durende bustour over het eiland. Het eiland biedt tevens onderdak aan interessante vogelsoorten en zeedieren.

Robbeneiland is memorabel vanwege zowel de tragische verhalen als de grote successen die zich er hebben afgespeeld. Een van ‘s werelds belangrijkste Werelderfgoeden staat symbool voor geloof en hoop tijdens de meest vernederende omstandigheden. Een bezoek aan Robbeneiland is een excursie die de ziel beroert.

Reistips & Reisinformatie:

Contact

Robben Island Museum
Telefoon
: +27 (0)21 409 5169
Fax: +27 (0)21 4111 059 

Postadres:
Robben Island Museum
Private Bag
Robben Island
Cape Town 7400

Nelson Mandela Gateway
Contact details:
Telefoon
: +27 (0)21 413 4219
Fax: +27 (0)21 419 1057

Postadres:
Nelson Mandela Gateway
PO Box 51806
V&A Waterfront
Cape Town 8002

Routebeschrijving
Met de veerboot, vanaf Mandela Gateway bij V&A Waterfront in Kaapstad, from the Nelson Mandela Gateway on the V&A Waterfront in Cape Town. De toegangspoorten sluiten 10 minuten voor vertrek.

In de omgeving
Ga op dagtrip rond de Cape Peninsula, bekijk de Cape Point Route website voor meer informatie. 

Tours
De Robbeneiland tour is inclusief een tour langs de Tafelberg, een bezoek aan het Maximum Security Prison onder begeleiding van een voormalig politieke gevangene, een 45-minuten durende busrit over het eiland voorzien van commentaar en tot slot de mogelijkheid om de Murray’s Bay Harbour attracties te bezoeken.

Get around
Tijdens de tour, zoals hierboven vermeld, word je begeleid door een voormalig politiek gevangene.

Wat zijn de kosten?
Een tour naar het Robben Island Museum kost 230 Zuid-Afrikaanse Rand voor een volwassene en 120 Zuid-Afrikaanse Rand voor kinderen onder de 18 jaar.

Verblijfsduur
De standaard tour naar Robbeneiland duurt 3,5 uur. Dat is inclusief een 2,5 uur durende tocht met de veerboot.

Wat mee te nemen?
Neem wandelschoenen, een camera, een hoofddeksel en zonnebrand mee.

Accommodaties?
V&A Waterfront heeft veel mooie accommodaties. Ga voor meer informatie naar de website van Cape Town Travel.

Eten en drinken?
Rondom V&A Waterfront worden heerlijke visgerechten aangeboden.