logoleft

Het land van de Venda

Olifantenkop

Het land van de Venda is een prachtig landschap met wouden, watervallen, meren en rivieren; en overal is een verhaal te vertellen waarin historie en mythe nauw met elkaar zijn verweven. Het Venda-volk noemde zijn thuisland Dzata ofwel "De Goede Plek". Nadat u dit "beloofde land" heeft verkend, neemt u geweldige herinneringen mee naar huis.

De ruïnes van Dzata zijn de overblijfselen van de eerste Zuid-Afrikaanse Venda-nederzetting in dit gebied. Voor de bouw werd blauw steen gebruikt, dat hier niet voorkomt. Sommigen nemen aan dat het materiaal door slaven naar de bouwplaats is gebracht toen het Venda-volk, meer dan 600 jaar geleden, wegtrok vanuit Centraal-Afrika.

Een stuk verderop in Venda-land vinden we het Thathe Vondobos, een heilige plaats, die vergeven zou zijn van kwade geesten en zou worden beschermd door 2 wachters: Nethathe de witte leeuw (een voormalig stamhoofd) en Ndadzi, de bliksemvogel die volgens de overlevering meevliegt op de vleugels van de donder.

In het bos vinden we het heilige meer Fundudzi, de bakermat van de mythische python, god van de vruchtbaarheid. Het verhaal gaat dat een jonge Venda, wiens hart was gebroken nadat hij zijn grote liefde had verloren, het meer inliep en veranderde in de slang van de legende. Tot op de dag van vandaag voeren de jonge Venda-vrouwen de vruchtbaarheidsdans (Venda-Domba) uit.

Als buitenstaanders het meer willen bezoeken, hebben ze specifieke toestemming van de Venda nodig. Het meer wordt als zo heilig beschouwd dat nieuwkomers met hun rug naar het meer moeten staan en er tussen hun benen door naar moeten kijken. Gelukkig voor de bezoekers bieden de omringende bergen het beste uitzicht op het meer.

Heeft u nog niet genoeg van legenden? Maak dan een tussenstop om Mpephu's Village vanaf de weg te bekijken. Alleen de mensen van het Venda-volk mogen het dorp binnengaan. Dit is de begraafplaats van Venda-stamhoofden, die wordt verzorgd door Venda-vrouwen. Phiphidi Falls, de watervallen aan dezelfde route, vormen een prima omgeving om even uit te rusten en te relaxen in de weelderige bossen van dit gebied. NB: respecteer vooral deze prachtige plek in het thuisland van de Venda. Het is namelijk heilig en bijzonder, en niet uitsluitend voor het Venda-volk.

More information

Limpopo Tourism Authority
Open Africa