logoleft

Nelson Mandela – de ‘Morele Grootheid'

Nelson Mandela, de leider der leiders

Sinds 1990 is het de gewoonte dat wanneer een wereldleider Zuid-Afrika bezoekt, hij of zij beloond wordt met een bezoek aan de inspirerende Nelson Mandela. De leider der leiders geniet veel aanzien onder presidenten, premiers, Hollywood-sterren, popsterren en fotomodellen.

Jaarlijks staat de wereld op 18 juli stil bij het gedachtegoed van Nelson Mandela en de wijze lessen die hij ons heeft geschonken.

Mandela Day wordt op vele manieren internationaal gevierd. Zo zijn er concerten en zetten mensen zich gedurende 67 minuten onbaatzuchtig in op deze dag. Daarnaast reflecteren mensen het leven van Madiba. 

Hollywood sterren waaronder Charlize Theron, Morgan Freeman en Clint Eastwood zullen hun ontmoeting met Nelson Mandela nooit vergeten. Zo ook de supersterren Beyonce en Bono. Nelson Mandela maakte diepe indruk op redacteur van Time Magazine, Richard Stengel, op het moment dat de zonen van Nelson Mandela op zijn schoot zaten en zij de enige waren die zijn aandacht kregen.

‘Wanneer je denkt aan Nelson Mandela krijg je meer controle, meer zelfdiscipline, meer waardering’, aldus Stengel. “Hij zorgt er voor dat je op de lange termijn denkt”.

De wereldleiders, waarvan de meeste dag en nacht bereikbaar zijn voor Nelson Mandela, spreken niets dan lof over de grote man. Onderstaand een aantal reacties van wereldleiders over Nelson Mandela:

Bill Clinton, voormalig president van de Verenigde Staten: “Nelson Mandela heeft mij verteld dat hij zijn onderdrukkers heeft vergeven, anders zou het hem kapot gemaakt hebben.”

Barak Obama, huidige president van de Verenigde Staten: 'Door de keuzes die Nelson Mandela heeft gemaakt is het ons duidelijk dat we de wereld niet hoeven te accepteren zoals die is. We zijn allemaal verantwoordelijk voor het leven in een wereld zoals die zou moeten zijn.”

Mandela’s jarenlange vriend, aartsbisschop Desmond Tutu. “Welk ander land heeft een morele grootheid zoals Nelson Mandela? Wij zijn het meest gezegende land ter wereld. Hij is wereldwijd het icoon geworden voor vergeving, mededogen, edelmoedigheid en verzoening’. 

De meest geliefde geestelijke leider vertelt zijn verhaal; “Ik dacht oprecht dat Mandela mijn vriend was en zoals het een goede vriend betaamt, heb ik hem verteld dat ik niet onder de indruk was van zijn kleermakers en zijn voorliefde voor opzichtige overhemden. En weet je hoe hij reageerde op dit vriendelijke commentaar?” “Nou”, antwoordde hij: ‘Dat is een flinke uitspraak voor een man die in het openbaar een jurk draagt’.