logoleft

Nelson Mandela in de Eastern Cape

Het land van Mandela

Treed je in de voetsporen van Nelson Mandela in de Eastern Cape dan is je eerste stop het Mandela Museum in Mthatha. Een tentoonstelling van wereldklasse die het leven en de karakters schetst in de strijd tegen Apartheid, met Nelson Mandela in de hoofdrol. Tweede stop: Mandela’s geboortedorp Qunu.

Op de Mandela Freedom Trail loopt een jongeman door de gangen van een prachtig museum in het stadje Mthatha in Eastern Cape.

Hand in hand met zijn 3 jaar oude zoon staat hij stil voor de sterk uitvergrote beelden van Madiba – zoals Nelson Mandela wereldwijd liefkozend genoemd wordt.

Ze praten over die keer dat Mandela na zijn vrijlating werd gevraagd, waarom hij zijn bekende ruimvallende kleurrijke overhemden droeg. Hij antwoordde:

“Onthoud dat ik 27 jaar gevangen heb gezeten. Ik wil de vrijheid kunnen voelen.”

De levensgrote ‘Long Walk To Freedom’ tentoonstelling in het Nelson Mandela Museum, ooit het oude Transkei parlementsgebouw, is er een van wereldklasse.

De twee vleugels van het museum zijn gewijd aan de beschrijving van de wereld waarin Nelson Mandela opgroeide, inclusief het beruchte Rivonia-proces waarna hij op Robbeneiland belandde, en de aanloop naar de democratische verkiezingen van 1994.

Er hangt een gigantische foto met een historische betekenis: zijn ex-vrouw, Winnie Madikizela-Mandela, eenzaam en verloren op de trappen van de rechtbank na de veroordeling van haar man.

Minder dan een uur rijden naar het zuiden ligt het dorpje Qunu, waar Nelson Mandela opgroeide. Ook hier bevindt zich een belangrijk deel van de Nelson Mandela Freedom Trail: het Youth and Heritage Centre, vernoemd naar de grote man.

Genesteld op de top van een heuvel, met uitzicht over het dorp. Vanaf hier ziet u verschillende fasen van Mandela’s jeugd: de rotsen die hij als glijbaan gebruikte, zijn school, de winkel waar hij voor de eerste keer een blanke zag en de stenen kerk waar hij gedoopt is.

Nelson Madela’s roem heeft zijn sporen achtergelaten in zijn geboortedorp. Zoals een van de oude inwoners het verwoordt: “Voordat Qunu beroemd werd was er geen water, geen elektriciteit en waren er geen bezoekers...”


Travel tips & Planning info

Contact
Nelson Mandela Museum – Mthatha
Tel: +27 (0) 47 532 5110
Email: mandelamuseum2@intekom.co.za

Nelson Mandela Youth and Heritage Center – Qunu
Tel: +27 (0) 47 538 0217
Email: mandelamuseum2@intekom.co.za

Imonti Tours
Velile Ndlumbini
Tel: +27 (83) 487 8975
Fax: +27 (86) 694 0319
Email: velile@imontitours.co.za

Bereikbaarheid
Auto: rijd naar het Noorden via de N2 van East London. Het dorpje Qunu ligt aan de linkerkant. Weer verder rechtdoor komt u aan in Mthatha.

Qunu ligt ongeveer 190 km van East London, ofwel 2 uur rijden. Mthatha ligt op 230 km van East London ofwel 2,5 uur rijden.

Tours 
Imonti Tours kan u wegwijs maken: de gidsen ter plaatse zijn goed getraind en gratis. Een fooi is echter altijd welkom.

Wat kost het
Toegang tot het Mthatha en het Qunu museum is gratis en donaties zijn welkom. 

Duur van de tours
2 dagen als u zowel Qunu als Mthatha wilt bezoeken.

Verblijf
In Mthatha of in Qunu. 

Wat is er te doen
Belangrijk: De Mthatha locatie van het Nelson Mandela Museum wordt vanaf augustus ruim twee jaar gesloten voor renovaties.

De huidige expositie is overgebracht naar Qunu.