logoleft

Het huis van een groot man

Mandela House, Soweto

Het huis van Nelson Mandela staat in Soweto, in dezelfde straat waar ooit twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond. Door middel van audio-visuals, foto’s en gidsen krijgen bezoekers een indruk van het leven van de familie Mandela tijdens de beklemmende jaren van de apartheid. Voormalig president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, noemde het huis ‘het middelpunt van zijn wereld’.

Wist je dat?

Nelson Mandela leefde met zijn eerste vrouw Evelyn 12 jaar op nummer  8115 in Vilakazi Street Soweto.

Huise 8115, gelegen op Vilakazi Street, Orlando in Soweto is inmiddels één van de meest bekende adressen in Zuid-Afrika. Het is het huis waar de voormalige president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, ruim 12 jaar heeft geleefd.

In zijn autobiografie, The Long Walk to Freedom, beschrijft Mandela zijn terugkomst in het huis in 1990, nadat hij 27 jaar in de gevangenis heeft gezeten. “Die avond ben ik met Winnie (mijn toenmalige vrouw) thuis gekomen in Orlando West. Pas op dat moment wist ik in mijn hart dat ik de gevangenis had verlaten. Voor mij was nummer 8115 het centrum van mijn wereld, de plek was in mijn geheugen gegrift.

Vilakazi Street in Soweto is de enige straat ter wereld, waar twee Nobelprijswinnaars hebben gewoond. Nelson Mandela en Aartsbisschop Desmond Tutu.

In 1961 moest Nelson Mandela zijn huis verlaten voor een leven als politieke activist op de vlucht. In 1962 werd hij gearresteerd en opgesloten in de gevangenis.

Van april 2008 tot en met maart 2009 werd het huis van Nelson Mandela gesloten in verband met renovaties. Nu is het huis van Nelson Mandela in Soweto één van Zuid-Afrika’s meest significante cultuurgoederen. In geluid, beeld en door middel van gidsen vertelt over het huis het leven van de familie Mandela ten tijde van de  Apartheid en daarna.

U kunt nog steeds rondlopen in het huis van Nelson Mandela. Er is een verhalend element toegevoegd in het nieuwe bezoekerscentrum. Het museum staat 20 bezoekers per keer toe in het huis van Nelson Mandela. Dit komt de bezoekerservaring ten goede. 

Het Mandela House wordt beheerd door het Soweto Heritage Trust, die is opgericht in 1997 door de toenmalige president Nelson Mandela. De belangrijkste projecten van het Soweto Heritage Trust zijn het Mandela House en het nabijgelegen Hector Pieterson Memorial.  

Travel tips & Planning info: 

Contactdetails

Mandela House
Tel: +27 (0) 11 936 7754
Email: info@mandelahouse.org

Routebeschrijving
Vanuit de noordelijke buitenwijken van Johannesburg: neem de N1 South; passeer de Gordon Avenue afslag; neem de Maraisburg Road afslag sla linksaf richting Maraisburg Road. Rij ongeveer 2,5 kilometer door tot aan Maraisburg Road, passeer de Newclare Cemetery aan je linkerzijde en sla rechtsaf richting Commando Road. Blijf op deze weg tot dat je de Soweto Highway (Engen Garage) bereikt.  Draai naar rechts op de Soweto Highway, dan naar links op de  Klipspruit Valley Road. Pass Phela Street volg de borden richting het Pieterson Museum. Bij de volgende kruising gaat u naar rechts richting Kumalo Street. Vervolgens neemt u de derde afslag naar links en bereikt u Vilakazi Street en het Mandela House.

In de omgeving
Bezoek het Hector Pieterson Museum; Regina Mundi Kerk in het Apartheid Museum.

Tours
Soweto wordt veel aangeboden door reisagenten. Er zijn dan ook heel veel tours.

Get around
Soweto kun je het beste ontdekken onder begeleiding van een van de vele touroperators uit Soweto of Johannesburg. Of met iemand die bekend is in Soweto.

Wat zijn de kosten?
Entree voor het “Mandela House”: volwassenen: R60; kinderen: R20.

Verblijfsduur
Een bezoek aan het huis van Mandela duurt maximaal 2 uur.

Wat meenemen?
Zonnebrand, een camera en contant geld

Accommodaties?
Soweto heeft bijzonder veel homestays, Johannesburg heeft luxere accommodaties zoals sterrenhotels.

Eten en drinken?
Probeer de typisch Afrikaanse gerechten in en rondom Soweto.

Evenementen
Soweto heeft veel verschillende evenementen per jaar. Raadpleeg de officiële website van Johannesburg voor een actueel overzicht van alle evenementen.

Best buys
In het voormalige huis van Mandela kun je veel Mandela souvenirs kopen. Denk aan boeken, DVD’s, petjes, t-shirts en pennen. Nabij het Hector Pieterson Museum ligt een boekenwinkel en worden handwerken verkocht.