logoleft

Newtown Cultural Precinct

Newtown, altijd creatief

Newtown Cultural Precinct, in de binnenstad van Johannesburg, heeft een nadrukkelijk kosmopolitische uitstraling. Achter de trendy koffieshops, restaurants, kunstgalerieën en clubs gaat dezelfde avant-gardehouding schuil die tijdens de apartheid van deze plek een haard van protesttheater, muziek en poëzie heeft gemaakt.

Newtown Cultural Precinct is als het ware hart en ziel van de culturele scene van Johannesburg. Dit is de plek waar creatieve kunst op handen wordt gedragen. Er zijn maar weinig plekken die vanuit cultureel oogpunt zo divers zijn als Newtown, Johannesburg. Hier verlichten Hindi-feestgangers de skyline van Johannesburg met een massief vertoon van Diwali vuurwerk, luiden dansende draken het Chinese Nieuwjaar met vuur in, dansen paradequeens van de Gay Pride de samba op Nelson Mandela Bridge en verzamelen jazzliefhebbers zich bij het internationale jaarlijkse Joy of Jazz Festival in Newtown.

Newtown, met het Mary Fitzgerald Square als centrum, is bezaaid met musea, kunstgalerieën, workshops voor kunstnijverheid, dansstudio's, muziekcafés, clubs, bars en restaurants. Enkele beroemde highlights van Newtown Cultural Precinct: MuseuMAfricA, Market Theatre, Kippies jazzclub en restaurant Gramadoelas.

Als u in Newtown bent, ga dan kijken bij het Sci-Bono Discovery Centre, snuffel eens in een alternatieve boekwinkel, maak een excursie naar SAB World of Beer of ga op zoek naar originele Zuid-Afrikaanse kunst en kunstnijverheid in een van de vele galerieën. Vlakbij, ook nog binnen het gebied van Newtown, vindt u Oriental Plaza, een historisch winkelcentrum.

Newtown Cultural Precinct blijft, wellicht vanwege haar woelige politieke verleden, absoluut kleurenblind. Al vanaf het midden van de 20e eeuw komen musici, kunstenaars, dichters en dansers hier bijeen om via creatieve expressie een uitlaatklep te vinden voor een leven onder het apartheidsregime. Door die weerbare houding klopt de pols van Newtown nog steeds en als geavanceerde, omstreden en grensverleggende expressie u raakt, vindt u het absoluut hier.

Wilt u eens een avondje uit in de typische stijl van Johannesburg? Dan hoeft u niet verder te gaan dan Newtown. Loop eens binnen in Kaldi’s Coffee voor een opkikkertje uit Ethiopië, Tanzania of Kenia, zie de zon over de Stad van Goud zakken vanuit een trendy café met uitzicht op het plein, ga dan lekker uit eten en daarna naar een show of tentoonstelling; later op de avond vermaakt u zich in een club of swingt u mee met de livemuziek van Newtown. Het creatieve Newtown staat garant voor non-stop entertainment.

More information

Newtown Cultural Precinct
Joy of Jazz Festival
The Bassline
SAB World of Beer
The Market Theatre
Sci-Bono Discovery Centre