logoleft

Onze held die de wereld heeft veranderd

Nelson MandelaNelson Mandela – een echt icoon

Zuid-Afrika’s wereldicoon Nelson Mandela wordt door grootheden beschreven als gul, een onbaatzuchtige altruïst en de meest vergevingsgezinde persoon op aarde. Niet te vergeten; zijn meest bekende handelsmerken de Madiba-jive en de losse Madiba shirts.

Nelson Rolihlahla Mandela is geboren op 18 juli 1918, in een klein dorpje in de Transkei genaamd Mvezo. Dit prachtige deel van Zuid-Afrika staat vandaag bekend als de Eastern Cape en wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, beekjes en het fantastische Drakensberg gebergte. Ons humanitair icoon Nelson Mandela heeft als enig lid van zijn gezin formeel onderwijs gevolgd. Vanaf zeer jonge leeftijd begon Madiba zich onbewust voor te bereiden op de grote taak die hem te wachten stond. In 1939 schreef hij zich in bij Fort Hare (destijds de enige zwarte universiteit in Zuid-Afrika), waar hij vrienden voor het leven maakte, die de strijd voor vrijheid met hem vochten.

Hij begon als leerling bij een advocatenkantoor in Johannesburg, waar Mandela werd gewaarschuwd voor de wereld van de politiek. Het dagelijks leven van de zwarte Zuid-Afrikaan maakte het voor hem onmogelijk om niet te reageren op zijn omgeving. In die tijd worstelde Mandela met het idee dat zijn eigen familie leed, terwijl hij vocht voor de rechten van anderen – een onbaatzuchtige daad die meer loonde dan hij had kunnen hopen. Na jaren van geheime bijeenkomsten in heel Zuid-Afrika en in het buitenland, werd Madiba veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de politieke oppositie. Voordat hij werd veroordeeld tijdens het beruchte Rivonia-proces, zei Nelson Mandela dat hij bereid was te sterven voor zijn geloof en dat hij, tijdens zijn 46 levensjaren, vocht tegen de blanke én zwarte overheersing. Hij vocht voor een harmonieuze samenleving, waarin iedereen gelijk is.

Na al het onrecht wat hem en zijn volk was aangedaan, arriveerde hij in de gevangenis als een boze jongeman. 27 jaar later vertrok hij als een man die in staat was iedereen te vergeven die hem geschaad had. De humanitaire held Nelson Mandela deed het ondenkbare door het kwaad van het verleden te vergeten en zicht uitsluitend te richten op het samenbrengen van een verdeelde natie. Dat is de reden waarom, 17 jaar na onze eerste democratische verkiezingen, elke Zuid-Afrikaan nog steeds met de Madiba-jive in zijn passen loopt.