logoleft

Bezoek eens een sangoma

De shamans van Afrika

Meer dan 80% van de Zuid-Afrikaanse bevolking brengt meer dan driemaal per jaar een bezoek aan een sangoma. Deze mystieke genezers oefenen een enorme invloed uit op de mensen in dit land, maar een inkijkje in hun sangomarituelen, staat van vervoering en verering van voorouders is slechts aan de happy few voorbehouden.

Er bestaan twee duidelijk verschillende vormen van sangoma. De ene is de kruidengenezer, die als arts fungeert en de genezende eigenschappen van planten en drankjes kent. De andere is de spiritualist, vergelijkbaar met de Afrikaanse shaman; een visionair, die in trance in contact treedt met de voorouders.

De bezoeker die meer wil weten over deze wijze en spiritueel ingestelde mensen, kan diverse wegen bewandelen. In Johannesburg kunt u de Faraday Muti Market bezoeken om kruiden of brouwsels te kopen voor diverse - mentale of fysieke - aandoeningen. U kunt ook een bezoek brengen aan een praktiserende sangoma, die uw toekomst voorspelt of een vraag beantwoordt via een waarzegritueel met botjes.

Wilt u meer weten over de genezende of spirituele eigenschappen van planten? De mensen op de markt delen hun kruidenkennis graag met u.

De bergen rondom Ficksburg in Vrijstaat staan bekend als de "Sangoma-Universiteit"; veel sangoma's voltooien daar namelijk hun opleiding. Sangoma's vanuit het hele land ondernemen jaarlijks een pelgrimstocht naar dit oord om kruiden te verzamelen en weer in contact te komen met de natuur en hun voorouders. Een zekere culturele empathie is een voorwaarde. U kunt dan ook beter onder begeleiding van een gids een sangoma bezoeken dan te proberen om zelf contact te leggen.

In samenwerking met de plaatselijke gemeenschap is in Eshowe (Zululand) een aantal reisarrangementen samengesteld. Hier bent u in de zeldzame gelegenheid om iets mee te krijgen van de sangoma's: inwijding, trance en genezingsceremonieën. En elk jaar heeft de befaamde sangoma Khekhekhe de leiding over een ceremonie rondom de nieuwe oogst, waarbij hij zijn macht demonstreert door de koppen van gifslangen in zijn mond te nemen.

Sangoma's vormen essentiële draden in het rijke culture weefsel van Zuid-Afrika. Als u respect toont, komt u wellicht ook iets over uzelf aan de weet.

More information

City of Johannesburg