logoleft

Cradle of Humankind

Afrikaans erfgoed voor de hele wereld

In de Cradle of Humankind in Zuid-Afrika liggen de diep begraven geheimen van de oorsprong van het menselijke ras. En nu kan de moderne bezoeker ons evolutiepad - van ver verleden naar toekomst - traceren. Combineer deze attractie met een bezoek aan een opgravingsite en geniet volop van deze intrigerende site van de Werelderfgoedlijst.

In de provincie Gauteng, pal naast buurprovincie Noordwest, ligt een van de rijkste vindplaatsen van hominide fossielen, een ware schatkist van sporen van onze vroegste voorouders. Deze fossielen, verankerd in een dolomietblok van honderden jaren oud, hebben zoveel gegevens opgeleverd dat dit gebied de bijnaam Cradle of Humankind (Wieg van de Mensheid) heeft gekregen; UNESCO heeft de site toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Uit de Cradle is een serie fascinerende "persoonlijkheden" naar boven gekomen, stuk voor stuk oeroude tegenhangers van de moderne mens. Zo is daar bijvoorbeeld Mrs. Ples, de schedel van een 2 miljoen jaar oude Australopithecus africanus, en de 3 miljoen jaar oude Little Foot, een vrijwel compleet skelet, dat nog verder moet worden uitgegraven. In 2005 werd de site uitgebreid naar de Taung Skull Fossil Site in de provincie Noordwest; daarmee kwam het kind Taung - een schedel van, naar wordt aangenomen, een drie jaar oud kind - ook in de familie.

Wat korter geleden zijn er nieuwe Australopithecus sediba-fossielen opgegraven en tentoongesteld: een 2 miljoen jaar oud gedeeltelijk vrouwenskelet en de fossielen van een jongetje. Dit was de eerste keer dat 2 hominide fossielen samen zijn gevonden en die ontdekking heeft veel beroering gewekt in de internationale wetenschappelijke wereld.

Een bekroond onderdeel van de Cradle of Humankind in Zuid-Afrika is het uiterst informatieve Maropeng Visitor Centre, gebouwd in de vorm van een tumulus ofwel grafheuvel; een symbool van de geheimen van onze diep in de grond begraven voorouders. De objecten zijn opgesteld in de vorm van een ontdekkingsreis tussen verleden en toekomst; daartussen bevinden zich innovaties zoals een ondergrondse boottocht en interactieve displays. Dat alles bijzonder geschikt voor kinderen.

Naast het bezoekerscentrum zijn er 15 grote sites met fossielen in de Zuid-Afrikaanse Cradle of Humankind; daarvan zijn de Sterkfonteingrotten het meest bekend. Die grotten kunnen worden verkend tijdens een fascinerende reis, inclusief een afdaling tot zo'n 60 m onder de grond. De Wonder Caves, 8 km verder, zijn ook toegankelijk voor het publiek.

In deze Cradle of Humankind ziet Zuid-Afrika een gemeenschappelijke afstamming voor de gehele mensheid; het land verbindt alle naties en meent dat dit Afrikaanse erfgoed door alle landen kan worden geclaimd.

More information

Cradle of Humankind 
World Heritage Site Maropeng
http://www.unesco.org/new/en/