logoleft

Robben Island Prison Museum

Een mondiaal baken voor mensenrechten

De plaats die Robbeneiland inneemt in het conflictrijke verleden van Zuid-Afrika stamt vanaf het prille begin van het kolonialisme; de tijd waarin de eerste Nederlandse kolonist, Jan van Riebeeck, in aanvaring kwam met de plaatselijke Khoekhoeleider Autshumato. Vandaag de dag vormen de lessen van Robbeneiland een erfgoed dat aan de gehele mensheid behoort. En die lessen zijn te leren in het Robben Island Prison Museum.

Het Robben Island Museum gaat veel verder dan een historisch relaas; het heeft een symbolische betekenis, niet alleen voor de Zuid-Afrikaanse samenleving met haar rijk gevarieerde culturen, maar ook voor de wereld. Het museum vertelt een emotioneel verhaal dat teruggaat tot het midden van de 17e eeuw. Het is echter veel meer; een echt symbool van gerechtigheid, mensenrechten en zelfopoffering.

De antiapartheidsactivisten uit de 20e eeuw hebben een centrale plek in dit verhaal. Weinig mensen beseffen echter dat de historie van het Robben Island Prison Museum - als gevangenis - 350 jaar geleden al begon met Autshumato, een lid van de Khoekhoe, een inmiddels verdwenen inheemse bevolkingsgroep. De eerste Nederlandse kolonist die in de kaap arriveerde - Jan van Riebeeck - had Autshumato nodig als tolk, vooral voor de veehandel waarop de koloniale nederzetting steunde. Als gevolg van cultureel onbegrip werd de tolk verbannen naar Robbeneiland. Hij ontsnapte echter, als enige gevangene in de geschiedenis.

De 3,5 uur durende rondleiding door het museum op Robbeneiland begint op de Mandela Gateway aan het V&A Waterfront in Kaapstad, waar u ook verschillende tentoonstellingen kunt bezichtigen. Na een tochtje van een half uur met de veerboot worden bezoekers door de streng beveiligde gevangenis geleid, meestal door een vroegere cipier die de gevangenis vanuit eigen ervaring kent. Tijdens een drie kwartier durende busreis komt de gehele geschiedenis aan bod: psychiatrische kliniek, militaire basis en leprakolonie. Hier vindt u ook de mogelijkheid van een bezoek aan de haven Murray's Bay met moslimtombe en museumwinkel.

Niet alleen de historie van Robbeneiland is de moeite waard; dat geldt zeker ook voor de fauna en flora. Het museum zet zich in voor het behoud. Op het eiland zijn 132 vogelsoorten te vinden, evenals kleine kuddes antilopen.

Het Robben Island Museum heeft de status van een Werelderfgoed en behoort tot het Zuid-Afrikaanse nationale erfgoed.

More information

Robben Island Museum
Cape Town Tourism
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO)