logoleft

De Tuinroute

De speeltuin van Zuid-Afrika aan de kust

De Tuinroute is een mix van moderne golfbanen, oeroude bossen, besloten gemeenschappen van kunstenaars, woongemeenschappen voor gepensioneerden, moderne winkelcentra, centra voor kunstnijverheid, afgelegen restaurants in de bergen en stranden voor vakantiegangers. Grote groepen interessante en creatieve mensen, aangetrokken door deze schitterende kuststrook, hebben zich hier permanent gevestigd.

De grootste verkeersader van de Zuid-Afrikaanse Tuinroute - een hoogtepunt in de reisplannen van de meeste toeristen - is het traject van de N2 dat zich uitstrekt van Heidelberg in de zuidelijke Kaap naar Storms River Village aan de grens met Oostkaap.

De hoofdweg van de Tuinroute mag dan schitterend natuurschoon te bieden hebben, het geheim van deze regio is gelegen in de verborgen bestemmingen langs de zijwegen.

Waarschijnlijk heeft ook Oudtshoorn - de struisvogelhoofdstad van de wereld - ook op die manier haar weg gevonden naar de Tuinroute. Feit is dat zowel de vroege inwoners als olifanten de Outeniqua Mountains tussen Oudtshoorn en de kust eeuwenlang zijn overgestoken.

Nog enkele steden die de moeite van een bezoek zeker waard zijn; Calitzdorp, Sedgefield, The Wilderness, Knysna en Plettenberg Bay.

Een klassiek voorbeeld van een nieuwe aanwinst voor het gebied is de Bramon Wine Farm net buiten Plettenberg Bay, een aanmoedigingsproject dat de wijnproductie in dit nieuwe gebied heeft gelanceerd. Door de eeuwen heen hebben oude clans van houthakkers, vissers, kunstenaars, zakenlieden en topchefs zich een plek veroverd langs de Tuinroute in Westkaap.

De Tuinroute staat bekend om haar rijkdom aan winterhard fynbos, afgelegen kleine baaien en de vakantiesfeer die het hele jaar aanhoudt. En het gebied is vanuit Kaapstad gemakkelijk bereikbaar.

Vergeet vooral niet om richting zee te kijken: de Zuidkapers, dolfijnen (bultrug, flessenneus en de gewone soort) en zelfs de orka's die dicht onder de kust - vooral bij Plettenberg Bay - hun kunsten vertonen.

Het Garden Route National Park is een fascinerende mix van ecosystemen. Via een aaneenschakeling van meren en geconserveerde percelen fynbos verbindt het de oeroude bossen van Tsitsikamma National Park en de ruige kustlijn met het Wilderness National Park. Een vergeet vooral niet om te letten op de rauwe kreten en dynamische donkerrode vleugels van de Knysna Toerako.

More information

Plettenberg Bay Tourism
Knysna Tourism
South African National Parks (SANParks)