logoleft

Duiken aan de kust van Zuid-Afrika

Riffen, scheepswrakken en zandtijgerhaaien

Als het om duiken gaat, behoort Zuid-Afrika tot de absolute wereldtop. De zuidkust is de bestemming bij uitstek vanwege de aantrekkelijke combinatie van riffen, scheepswrakken en de diverse soorten haaien en roggen die daar voorkomen. Geen twijfel mogelijk; dit is duiken mét adrenaline!

Duiken in Zuid-Afrika betekent ook de befaamde duiklocaties Aliwal Shoal en Protea Banks; beide staan uitstekend bekend vanwege de mogelijkheden voor onverschrokken scubaduikers én het indrukwekkende onderwaterleven.

Beide locaties bevinden zich net buiten de kust van Zuid-Afrika in KwaZulu-Natal, en beide zijn geschikt voor onervaren en doorgewinterde duikers. Alle duikliefhebbers mogen hier rekenen op fascinerende avonturen onder water.

Aliwal Shoal is een gefossiliseerde duinheuvel van 1,5 km lang, 1 km breed en 37 meter hoog, net buiten de kust van Umkomaas, compleet met koraal en zeespons. De geul, een verborgen obstakel voor passerende schepen, heeft in 1884 het Britse stoomschip Nebo opgeslokt, en bijna een eeuw later de Noorse tanker Produce. Die twee wrakken rusten - 30 meter diep - op de oceaanbodem, en trekken daar allerlei rifvissen aan, naast grote scholen zalm en gestreepte baars.

Dé sterren van Aliwal Shoal zijn zonder meer de zandtijgerhaaien. Deze haaien - met de koosnaam "raggies" - trekken tussen juli en november noordwaarts langs de kust, waarbij de meest spectaculaire ontmoetingen met duikers mogelijk zijn. De Raggies Cave in de geul werkt ook als een magneet voor de haaien en deze kan veilig worden verkend.

Verderop langs de kust, net buiten Shelly Beach, vinden we Protea Banks. Deze locatie is ook befaamd als bakermat van tijger-, stier-, hamer- en rifhaaien, naast de vele zandtijgerhaaien, en schitterende roggen - waaronder de pijlstaart-, marmer- en reuzenmantarog - die zich zachtjes door het tropische rif voortbewegen.

De sardinetrek mag u niet missen; de gigantische jaarlijkse migratie van sardines aan de kust van KwaZulu-Natal, die een massa haaien en dolfijnen aantrekt. In de maanden juni en juli bieden Aliwal Shoal en Protea Banks spectaculaire duikmogelijkheden, met miljoenen sardines plus belagers in hun kielzog

More information

KwaZulu-Natal Tourism Authority
Aliwal Dive Centre