logoleft

Observeren van walvissen

Oog in oog met zachtaardige oceaanreuzen

Of u nu gaat naar Hermanus, de "walvisobservatiehoofdstad" van Zuid-Afrika, of een plek met een mooi uitzicht langs de Tuinroute of Wilde Kust, het waarnemen van deze oceaanreuzen in hun natuurlijke woonomgeving is een belevenis die u niet wilt missen.

Van juni tot november zijn de Zuidkapers perfect waarneembaar langs de zuidkust van de Kaap; dit is dus de ideale periode voor een bezoek inclusief deze attractie.

U hoeft niet eens de boot te nemen om walvissen te zien; Hermanus, met uitzicht op Walker Bay, wordt namelijk beschouwd als de beste landlocatie voor het waarnemen van walvissen. Zuidkapers zwemmen vaak heel dicht onder de kustlijn; soms naderen ze het strand op slechts enkele meters afstand.

Heel vaak stelen de Zuidkapers de show met hun spectaculaire vertoon van brute kracht en elegante wateracrobatiek. Toch heeft u alle kans om ook bultruggen, minkes, Brydewalvissen of zelfs orka's te zien. Gekwalificeerde gidsen helpen u graag om de verschillen waar te nemen.

Helder weer zonder wind is ideaal om walvissen te observeren. Let goed op de "fontein" van de walvis; dat is vaak het eerste teken van aanwezigheid. Andere gunstige plekken om de giganten van de oceaan vanaf land te observeren zijn Plettenberg Bay, Algoa Bay en de Wilde Kust.

U kunt ook een boottocht maken om de walvissen verder weg op zee te zien. Toeristische walvisboten hebben een officiële vergunning om dicht bij de dieren te komen en hebben het recht om walvissen binnen een vastgelegde afstand te benaderen. Of de dieren dan nog dichterbij komen, hangt af van hun natuurlijke nieuwsgierigheid.

Hoewel Hermanus wellicht de beroemdste locatie is om walvissen te observeren, worden er ook uitstekende excursies georganiseerd vanuit Strandfontein aan de westkust en vanuit Lambert's Bay, Elands Bay, St. Helena, Saldanha en Ysterfontein.

Er zijn ook uitstekende observatiemogelijkheden rondom het Kaaps Schiereiland en langs de zuidkust, richting Cape Agulhas. De meest zuidelijke punt van Afrika is een enorm dankbare plek om Zuidkapers en hun kalveren te zien dollen, soms wel 50 koppels tegelijk.

More information

Hermanus Whale Festival
Hermanus Tourism
Cape Town Routes Unlimited
Dyer Island Conservation Trust