logoleft

SAB World of Beer

De geschiedenis van het bierbrouwen

Een bezoek aan het World of Beer-museum van South African Breweries (SAB) in Newtown Cultural Precinct (Johannesburg) staat garant voor een boeiend inkijkje in de geschiedenis van het bier; een populaire drank in Zuid-Afrika en de rest van de wereld.

Een van Zuid-Afrika's oudste bedrijven, South African Breweries Limited (SAB), brouwt al sinds 1895 bier, in de tijd toen de eerste mijnwerkers aan de slag gingen in de pas ontdekte goudriffen van Witwatersrand.

SAB is het Zuid-Afrikaanse dochterbedrijf en de historische bakermat van SABMiller, qua volume een van de grootse brouwers van de wereld. Het bedrijf telt meer dan 200 merken en heeft belangen in brouwerijen, en distributieovereenkomsten in meer dan 60 landen, verspreid over 6 continenten.

De onderneming exploiteert 7 brouwerijen en 42 depots in Zuid-Afrika; de jaarlijkse brouwcapaciteit is 3,1 miljard liter. De merkenportefeuille omvat biermerken met een rijk verleden, zoals het iconische Nederlandse biermerk Grolsch en Zuid-Afrikaanse favoriete biersoorten als Castle Lager, Hansa Pilsner en Carling Black Label.

In 1995 vierde de brouwerij haar 100-jarig bestaan en om die gelegenheid luister bij te zetten, werd SAB World of Beer officieel geopend. In Newtown, een van de meest prominente centra van Johannesburg op het gebied van cultuur en amusement.

World of Beer is bijzonder populair bij bezoekers en om het bierverhaal levendig te presenteren worden er 3D-films gebruikt, naast drijvende hologrammen en een 12 m hoog scherm met surroundgeluid. In 2007 werd een facelift - kosten 20 miljoen Rand - voltooid.

De excursie in World of Beer begint met een onderhoudende, uiterst informatieve geschiedenis van de bierproductie, vanaf de vroegste bewijzen van bierbrouwen in Egypte en Mesopotamië tot en met de honky-tonkbierhallen van Johannesburg in de tijd van de goldrush.

Breng eens een bezoek aan een nagebouwd Afrikaans dorp en proef een traditioneel gierstbiertje, onderga de sfeer van een karakteristieke shebeen in een township, loop eens door de kas op het museumterrein en verdiep u in de verschillende planten voor bierproductie. Volg daarna het feitelijk brouwproces, stap voor stap via een video. De excursie eindigt in de zogenaamde Tap Room waar u geniet van 2 koude gratis biertjes.

More information


SAB World of Beer
South African Breweries
Newtown Cultural Precinct