logoleft

The National Art Gallery

Een kunstmuseum van internationale allure

South African National Art Gallery biedt onderdak aan collecties lokale kunst, naast pan-Afrikaanse, Britse, Franse, Nederlandse en Vlaamse kunst. Ook heeft het museum een toonaangevende collectie kralenkunst en uitstekende catalogi over apartheidskunst.

South African National Art Gallery, onderdeel van de Iziko-musea in Kaapstad, herbergt indrukwekkende collecties met koloniale tot hedendaagse kunst. De troefkaart van deze Zuid-Afrikaanse kunstgalerie is een permanente collectie, die regelmatig roteert en een scala aan schilderijen omvat, naast fotografie, beeldhouwkunst, kralenkunst, textiel en papierkunst.

Het leeuwendeel van de koloniale collectie bestaat uit Nederlandse, Franse en Britse werken van de 17e tot de 19e eeuw, inclusief litho's, etsen en schilderijen. De permanente collectie wordt vaak aangevuld met tijdelijke tentoonstellingen uit het buitenland.

De hedendaagse collectie omvat de productie van uitgebreide catalogi over apartheidskunst uit de jaren 1980, inclusief de repatriëring van kunstobjecten die in de afgelopen 200 jaar zijn verwijderd uit Zuid-Afrika. Vanaf 1990 heeft het museum werk aangekocht dat is gericht op de verschillende culturen van het Afrikaanse continent; de collectie kralenkunst en inheemse beeldhouwkunst is al respectabel. De Bead Society of Southern Africa werd in 1999 gelanceerd in deze galerie.

De National Art Gallery of South Africa ging 1871 van start, toen de Britse zeeschilder Sir Thomas Butterworth een privécollectie van 45 schilderijen schonk. Tegenwoordig biedt de galerie een uitstekend historisch en hedendaags overzicht van de kunst in Zuid-Afrika, met alle voorkomende kunstvormen. De South African National Art Gallery is uiterst toegankelijk en een absolute must voor kunstliefhebbers.

More information

Iziko Museums
Cape Town Tourism