logoleft

De traditionele Zuid-Afrikaanse keuken

Groots genot aan tafel

De meeste bezoekers staan er onwennig tegenover, maar Afrikaans eten is kleurrijk en interessant. En het smaakt ook nog eens geweldig. Een goed gemaakte lokale maaltijd kan echt een hoogtepunt zijn van uw reis door Zuid-Afrika. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in de keuken van het vasteland en serveren een ruim aanbod van Afrikaanse schotels.

Het zou op elk reisschema moeten staan: uitproberen van de heerlijke, traditionele Afrikaanse keuken. Een aantal gespecialiseerde restaurants in Zuid-Afrika doet het uitstekend door zowel de hedendaagse als traditionele Afrikaanse keuken aan te bieden. Elke schotel is een afspiegeling van een of meer van de uiteenlopende culturele invloeden van het Afrikaanse continent.

Traditioneel Afrikaans eten wordt doorgaans gekookt boven een open vuur of in een pot (potjie) op drie poten; vlees is dus meestal gestoofd of gegrild. Het vlees wordt meestal gecombineerd met een zetmeelgerecht: mieliepap (maïspap), aardappelen of rijst. Bietjes, peentjes, kool en pompoen zijn de meest gegeten groenten. Enkele typische Zuid-Afrikaanse gerechten zijn pens, morogo, chakalaka, amadumbe en het bijna niet weg te denken broodje boerewors.

Pens is een traditionele lekkernij, waarop de meeste Afrikanen dol zijn. In de kaap wordt pens gezien als een regionale lekkernij; het wordt vaak - licht gekruid met kerrie - opgediend met nieuwe aardappeltjes en gebakken uien.

Morogo is een wilde spinaziesoort. Dit is plattelandskost die in trek is bij de massa; de spinazie wordt gecombineerd met in boter gesmoorde uien en tomaten, of gemengd met maïspap. Amadumbe is een puree van zoete aardappels en pinda's. Bij een smakelijke variant in restaurants worden de zoete aardappels gekookt, met boter tot puree verwerkt, bezaaid met gebrande pinda's en afgemaakt met een fijn laagje honing.

Chakalaka is een kruidige saus die bij een hoofdgerecht wordt geserveerd; deze bestaat uit geschraapte peentjes, groene pepers, uienringen, azijn, chili plus dat geheime ingrediënt waardoor het nét anders smaakt.

Zuid-Afrikaanser kan het niet; het broodje boerewors, onze smakelijker tegenhanger van de New Yorkse hot dog. In een kraampje langs de weg wordt boerewors (een gekruide worst) boven open houtskoolvuur gegrild, in een broodje gelegd en bedekt met mosterd- of tomatensaus. Heerlijk!

Nog enkele favorieten uit de lokale keuken: allerlei Kaaps-Maleise gerechten, biltong en zoete lekkernijen zoals koeksister en melktert.

More information

South African Online Restaurant Guide
Eat Out Restaurant Guide