logoleft

Faktablad om Sydafrika

Snabba fakta om Sydafrika

När du planerar en resa till vår del av världen vill du säkert ha snabb tillgång till några fakta om Sydafrika. Här får du veta lite mer.

Geografi:
Sydafrika, som ligger på Afrikas sydspets, har en landmassa på 1 233 404 km² och omges på tre sidor av en närmare 3 000 km lång kustlinje som sköljs av Indiska oceanen och Atlanten. Gränsar i norr till Namibia, Botswana, Zimbabwe och Mocambique och omger även två oberoende länder, Lesotho och Swaziland.

Huvudstäder:
Sydafrika har tre huvudstäder: Kapstaden (lagstiftande), Pretoria (administrativ) och Bloemfontein (juridisk).


Politiskt system:

Ett välkänt faktum om Sydafrika är att vi sedan 1994 har en demokratisk regering som störtat de gamla apartheid-systemen. Vår konstitution betraktas som ett exempel för andra länder och omfattar ett brett spektrum av mänskliga rättigheter som skyddas av en oberoende domstol. Landet leds av en president, Jacob Zuma, för ANC (African National Congress).


Ekonomi:

Ett mindre välkänt faktum om Sydafrika är att landet haft en stadig ekonomisk tillväxt när det gäller bruttonationalprodukten (BNP) sedan slutet av 90-talet. Landet, som betraktas som en tillväxtmarknad, har en välutvecklad ekonomisk sektor och en aktiv aktiebörs. Den ekonomiska politiken har fokuserat på att skapa stabila makroekonomiska strukturer. Landets centralbank är Reserve Bank.


Turism:

Sedan apartheid försvann har strömmen av internationella turister vuxit och turismen är en av de snabbast växande branscherna. Turismbranschen är väletablerad med en spännande sektor full av nya entreprenörer. Landet har mycket att erbjuda när det gäller resor med fokus på äventyr, sport, natur och vilda djur och är en pionjär och ledare för ansvarsfull turism.


Befolkning:

Den sydafrikanska befolkningen på över 47 miljoner människor är extremt mångfaldig. Majoriteten utgörs av afrikaner, cirka 80 % av befolkningen, följt av den vita befolkningen på cirka 4,4 miljoner, den färgade befolkningen på cirka 4,2 miljoner och den indiska/asiatiska befolkningen på cirka 1,2 miljoner.


Valuta:

Sydafrikas valuta heter rand och med den får besökarna mycket för pengarna. Rand finns i ett antal mynt (1 rand = 100 cent) och sedlar på 10 rand, 50 rand och 100 rand.


Klimat:

Sydafrika har ett tempererat klimat och är känt för sina långa, soliga dagar, därav namnet: "Soliga Sydafrika". I de flesta av provinserna kan det regna under sommaren, förutom i Västra Kap (regn under vintern). Vintern sträcker sig från maj till augusti, våren från september till oktober, sommaren från november till februari och hösten från mars till april.


Kommunikation:

Sydafrika har en exceptionellt välutvecklad infrastruktur för kommunikation. Ett antal mobiltelefonoperatörer erbjuder nationell täckning och det finns väletablerade nät för fast telefoni. Internet och WiFi är lättillgängliga i de flesta urbana områden.


Provinser:

Det finns nio provinser i Sydafrika: Östra Kap, Free State, Västra Kap, KwaZulu-Natal, Gauteng, North West, Norra Kap, Limpopo och Mpumalanga


Nationalsymboler:

Den sydafrikanska flaggan är en mycket uppskattad symbol för patriotism och bland de andra viktiga nationella emblemen finns: Nationalfågel: blå trana Nationaldjur: springbocken Nationalfisk: galjoen Nationalblomma: protea Nationalträd: yellowwood.


Språk:

Sydafrika är ett flerspråkigt land och det finns 11 officiella språk, inklusive: Engelska, afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, sepedi, sesotho, setswana, siswati, tshivenda och xitsonga. Sydafrikas nationalsång, Nkosi Sikelel iAfrika, skrevs av Enoch Sontonga år 1899 på xhosa


Religioner:

Närmare 80 % av Sydafrikas befolkning är kristen. Bland de andra större religiösa grupperna i landet finns hinduer, muslimer, judar och buddister. En minoritet tillhör ingen av de större religionerna. Konstitutionen garanterar religionsfrihet.


Vatten:

Det går att dricka kranvattnet. Se dock till att ta med dig flaskvatten när du reser till avlägsna områden på landsbygden och i bushen.


Djur och växter:

Sydafrika har utsetts till en av de 18 destinationerna i världen störst mångfald. Som en pionjär och ledare inom ansvarsfull turism, har Sydafrika många projekt som syftar till att skydda landets naturarv – resenärerna kan stödja och delta i många av dessa projekt. I landet finns de berömda fem stora – noshörning, elefant, lejon, leopard och buffel.


Elektricitet:

Strömförsörjningen i Sydafrika är 220/230 volt AC 50 HZ. Med undantag för vissa områden långt ute på landsbygden så finns det elektricitet nästan överallt i Sydafrika.


Flygplatser:

De tre stora internationella flygplatserna i Sydafrika är: OR Tambo International Airport (Johannesburg), Cape Town International Airport och King Shaka International Airport (Durban). Det finns även 90 regionala flygplatser, däribland Kruger Mpumalanga International Airport (KMIA) i Nelspruit.


Resa med bil och tåg:

Sydafrika har ett omfattande vägnät med nationella motorvägar och landsvägar. Hastighetsbegränsningarna är 120 km/h på motorvägar, 100 km/h på landsvägar och 60 km/h i städerna.


Inresekrav:

I Sydafrika krävs ett giltigt vaccinationsintyg för gula febern från alla utländska besökare och invånare över 1 år som reser från ett drabbat område eller har färdats via drabbade områden. Kontakta din närmaste Sydafrikanska beskickning för information om visumkrav.


Hälsa och säkerhet:

Sydafrika är välkänt för sina medicinska kunskaper sedan Professor Christiaan Barnard utförde den första lyckade hjärttransplantationen år 1967. Det finns många privata sjukhus och medicinska center i världsklass i landet, framför allt i de urbana centren. Den största delen av Sydafrika är malariafritt, men kontakta alltid de reservat du tänker besöka och vidta försiktighetsåtgärder vid behov. Ta alltid del av de senaste säkerhetstipsen från inrättningen där du bor och låt sunda förnuftet styra dina resor.