logoleft

Djur och husdjur

Innan du bestämmer dig för att ta med djur eller husdjur till Sydafrika bör du tänka på att det finns vissa bestämmelser.  För det första placeras hundar från vissa länder i karantän i 14 dagar. Katter slipper dock detta.

Det är oftast inga problem att ta med djur till Sydafrika. Michelle Ward från Global Paws, en reseorganisation för djur ger följande tips: "Det är oftast svårare att åka tillbaka till ursprungslandet och du bör kontrollera kraven inför återresan innan du bestämmer dig för att ta med djur till Sydafrika."

Nedan följer några regler som påverkar husdjur i Sydafrika när de tas in utifrån landets gränser:

Djuren måste vaccineras mot rabies senast 30 dagar före eller tidigast ett år före ankomsten, med undantag för Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Valpar och kattungar som är yngre än 12 veckor omfattas av moderns vaccination, men samma tidsperioder gäller.

Det krävs ett importtillstånd för alla husdjur. Du ansöker om detta från djurskyddsmyndigheten i Sydafrika (portias@nda.agric.za).  Husdjur från grannländer behöver ett flyttillstånd som stämplats av en veterinär som är godkänd av regeringen i dessa länder.

Ett hälsointyg krävs och därför måste en veterinär i hemlandet undersöka djuret. Dessutom krävs blodprover för hundar.  Formulären hittar du hos Jordbruksverket (se länk).

Alla djur som reser med flyg måste bokas som fraktgods.

Om du har bestämt dig för att ta med djur eller husdjur till Sydafrika bör du anlita ett professionellt företag som Global Paws Worldwide och Local Pet Travel Service, som vet hur dokumentationen ska fyllas i och som kan rutinerna.

Större hotell tar oftast inte emot husdjur, medan vissa mindre hotell i Sydafrika kan göra det.