logoleft

Dricksvattnet

Dricksvattnet i Sydafrika är relativt säkert att dricka när det tas från kranen. Vårt kranvatten är faktiskt omtalat för att vara det säkraste och renaste i hela världen.

Department of Water Affairs and Forestry hävdade nyligen att landets nationalstandard mycket väl uppfyller Världshälsoorganisationens standarder.  
Ansvaret för att tillhandahålla rent vatten ligger på lokala vattenverk som regelbundet kontrollerar kvaliteten på dricksvattnet i Sydafrika.

Kranvattnet behandlas för att se till att det är fritt från skadliga mikroorganismer och föroreningar. I vissa områden är det sydafrikanska dricksvattnet rikt på mineraler och det kan ta en stund att vänja sig vid.

Undvik däremot dricksvatten från floder och vattendrag, i synnerhet i områden där det bor människor. Dessa kan innehålla sjukdomar som sprids via vattnet. Om du stöter på en bergskälla som inte är förorenad får du dock en riktigt uppfriskande dryck. Om du mot förmodan inte skulle ha tillgång till rent vatten kan förorenat vatten desinficeras genom kokning i 10 minuter eller genom att tillsätta 

en tesked blekmedel per 25 liter eller en tesked klorgranulat per 200 liter. I de två senare fallen ska du låta vattnet stå i två timmar. En annan metod är att utsätta vattnet för direkt solljus i minst sex timmar i en genomskinlig behållare med lite luft och skaka den efter påfyllning och sedan en gång varje timme.  En del kranvatten eller naturligt vatten kan ha en lätt brun ton från humussyra, som är ofarlig och inte påverkar kvaliteten på dricksvattnet i Sydafrika.

Marknaden för vatten på flaska ökar i Sydafrika och på hyllorna i de större livsmedelsbutikerna finns ett flertal märken, varav vissa välkända internationella märken. Du kan välja mellan naturellt och kolsyrat vatten samt en rad smaksatta typer.