logoleft

Räddningstjänster

ER24 är en privat räddningstjänst som består av ambulanser och ett rikstäckande sjukhusnätverk. Den har en larmcentral som är öppen dygnet runt 
(tel. 084 124), där ambulanser och räddningspersonal utgår ifrån. De erbjuder även rådgivning via telefon. Det privata sjukhusnätverket omfattar Medi-Clinic-sjukhus, som det finns mer än 50 av över hela landet.

Netcare 911 är en annan privatägd räddningstjänst och en av de största i världen. Tjänsterna omfattar bärgning och evakuering, en aeromedicinsk avdelning med räddningstjänster med flyg och helikopter, inklusive livräddning, internationell hjälp samt en larmcentral som är öppen dygnet runt (tel. 082 911) som även ger medicinska råd via telefon. Företaget driver 53 sjukhus över hela Sydafrika under namnet Netcare.

Den statligt ägda räddningstjänsten kallas Emergency Management Service (EMS) och omfattar ambulansutryckning (tel. 10177) och rikstäckande brandkår. Alla städer har sitt eget telefonnummer till brandkåren. Den sydafrikanska polisen når du på tel. 10111. Staten bedriver även ett nätverk med ca 400 sjukhus, men alla är inte utrustade för att klara akutfall.

En tjänst som utformats särskilt med internationella besökare i åtanke är ett utökat reseskydd till ett visst pris per dag och som inkluderar räddningstjänster. Dessa tjänster inkluderar särskilda journummer som du kan ringa i en nödsituation och samarbete med resenärernas försäkringsbolag under sådana omständigheter. 

De är inte själva leverantörer av räddningstjänster, men de använder ett nätverk med leverantörer som kan uppfylla kundens behov av hjälp.

Ett sådant paket är SA Assist, som tillhandahålls av Africa Incident Management (AIM) Centre, som även driver SATIB24 Crisis Call - en nödsamtalstjänst som används ofta inom den sydafrikanska turist- och besöksbranschen för att hjälpa till vid nödsituationer.