logoleft

Shopping

Shopping i Sydafrika kan vara utmattande. Det finns så många attraktiva varor som är speciella för landet och det kan vara svårt att bestämma sig.  I jämförelse med priser i länder med hårdvaluta går det att göra massor av fynd.

Guld och diamanter är bland våra mest berömda tillgångar, så högst upp på shoppinglistan hamnar oftast smycken och ädelstenar.  Turister är ofta intresserade av den blåfärgade stenen tanzanite, en sällsynt sten från Tanzania som med skicklighet utformas till bländande smycken.

Det sydafrikanska vinet är också eftertraktat och de flesta vingårdar och vinhandlare kan ordna så att dina köp skickas hem. 

Färgglada kuriositeter och träskulpturer representerar oräkneliga sydafrikanska och afrikanska kulturer och passar även perfekt som inredningsdetaljer hemma.  De omfattar skulpturer i trä och sten, pärlband, vävar, keramik och korgar.  Föremål gjorda av äggskal från struts, kablar och återvunna artiklar är oerhört populärt. 

Priset på antikviteter stiger världen över, men det kan vara värt att kolla det lokala utbudet.  Du hittar antikviteter i storstäderna samt i mindre småstäder.

Var ska jag handla i Sydafrika?  Du kan tillbringa timmar i landets alla köpcenter som oftast har öppet sju dagar i veckan eller varför inte göra ett fynd på något av våra kommersiella konstgallerier? Du kan pruta på loppmarknaderna som du hittar i de flesta sydafrikanska städer eller göra ett kap hos en försäljare utmed vägen.

Tänk på att turister kan få tillbaka momsen på 14 % på dyrare föremål.  Butikssäljarna hjälper dig med dokumentationen, men glöm inte att begära en fullständig momsfaktura.