logoleft

South African bus travel

South African bus travel

Åk buss på landsbygden

Se Sydafrika ur ett annorlunda perspektiv genom att åka buss genom landet.

Om du är intresserad av att se Sydafrika med buss blir du säkert glad över att få veta att det finns flera exklusiva bussbolag att välja på.

Det är populärt att resa med buss i Sydafrika och det gäller både sydafrikanerna själva och utländska turister. Det finns många bussbolag att välja på och allt från lågprisbiljetter till lyxiga åkturer. Många busslinjer går dessutom vidare in i grannländerna – perfekt om du vill passa på att uppleva en äkta, afrikansk resa. 

"Buss är ett fantastiskt sätt att uppleva Sydafrika. Bussarna i Sydafrika är bekväma och erbjuder all komfort du kan förvänta dig. På vissa bussar finns det till och med specialdesignade sovsäten för att göra resan ännu trevligare. 

Turistbussarna i Sydafrika körs framför allt av Greyhound, Autopax och Intercape. En bussresa i Sydafrika kan även leda till något annat land i södra Afrika, eftersom många busslinjer även går vidare till Sydafrikas grannländer. 

Ett sådant bussbolag är Autopax, som kör busslinjer under beteckningarna Translux och City-to-City. De erbjuder transport mellan över 100 destinationer i Sydafrika och en rad utländska städer.

Translux är en lyxig operatör som kör mellan större städer. De har både vanliga bussar och dubbeldäckare med lyxig inredning, ljud- och tv-anläggning, fällbara säten, luftkonditionering, läslampa, element och toalett ombord. 

City-to-City är en halvlyxig variant som kör till alla viktiga regioner i södra Afrika, bland annat Lesotho, Malawi, Mocambique, Swaziland, Zambia och Zimbabwe. 

Intercape har ett av de största näten med busslinjer mellan storstäder i olika regioner och erbjuder 38 avgångar per dag till destinationer i Sydafrika, Namibia, Mocambique och Botswana. Bussflottan omfattar 49 lyxiga dubbeldäckare och 15 vanliga bussar. 

Bussarna körs under beteckningarna Sleepliner och Mainliner. På de lyxiga Sleepliner-linjerna körs förstklassiga, importerade bussar med landets enda specialdesignade sovsäten. Bussarna är luftkonditionerande och försedda med ljud- och tv-anläggning, toaletter och servicepersonal ombord. 

Mainliner-bussarna har vanliga säten, men är i övrigt utrustade på samma sätt som Sleepliner-bussarna. Bussoperatörerna har linjer mellan alla storstäder i Sydafrika samt Mocambique, Botswana, Namibia och Zimbabwe. 

Greyhound har ett enormt bussnät i Sydafrika och kör mellan de flesta stora och små städer. Lyxbussarna är försedda med luftkonditionering, fällbara säten, ljud- och tv-anläggning och toaletter och det finns servicepersonal ombord på vissa linjer. 

Budgetresenärer bör kolla upp Baz Bus. Den här operatören har nischat sig på backpackers och täcker in hela den sydafrikanska kusten från Kapstaden till Sodwana. Bussarna är halvlyxiga och försedda med 19 säten. Du kan hoppa av och på längs vägen och bland stoppen återfinns landets främsta resmål för backpackers. 

Greyhound: +27 11 611 8000, controlroom@greyhound.co.za
Intercape: +27 21 380 4400, info@intercape.co.za
Autopax: +27 11 774 3333
Baz Bus: +27 21 439 2323, info@bazbus.com

Resa med buss i Sydafrika 

I Sydafrika kan du bland annat resa med Intercapes lyxbussar.

I Sydafrika kan du bland annat resa med Intercapes lyxbussar.

Sydafrikas vägnät omfattar 754 000 km, så det finns gott om plats för sydafrikanska busslinjer.

Åka buss i Sydafrika – upptäck Sydafrika med buss

I Sydafrika kan du välja att resa i lyxbuss och se landet från ett helt nytt perspektiv. Läs mer om Sydafrikas bussar och busslinjer