logoleft

South African Taxi Travel

South African Taxi Travel

Taxi utöver det vanliga

Taxiverksamheten i Sydafrika är lite ovanlig, men den fungerar ändå bra.

Man kan säga att taxiresor i Sydafrika är minst sagt intressanta. Det bästa är att välja en taxi med taxameter, men det finns fortfarande vissa andra, ovanliga alternativ.

Taxiverksamheten omfattar dels vanliga taxibilar med taxameter och dels det något okonventionella systemet med minibussar – som har ett helt eget språk och signaler. Vi rekommenderar att du väljer en taxi med taxameter, men en tur i minibuss kan ge intressant inblick i vanliga sydafrikaners liv och seder.

En taxiresa i Sydafrika skiljer sig dramatiskt från taxi i de flesta andra länder. Sydafrikanska taxibilar kryssar inte runt på gatorna i väntan på att bli invinkade i nästa gathörn. I stället måste du ringa efter taxi i Sydafrika, något som kan vara knepigt om du planerar att besöka flera platser eller resmål under en dag. 

Man kan generellt sett dela in sydafrikanska taxiresor i två kategorier – taxibilar med taxameter och det som vanligtvis kallas minibusstaxi.

Som utländsk besökare i Sydafrika bör du välja en taxi med taxameter. Du kan ringa efter taxi från hotellet där du bor. Be gärna hotellpersonalen att rekommendera det bästa bolaget i trakten. Taxi med taxameter är privata, kör dig från dörr till dörr och är vanligtvis effektiva med erfarna chaufförer bakom ratten.

Det kan dock bli ganska dyrt att färdas i taxi med taxameter jämfört med att hyra bil, resa kommunalt eller boka in en rundtur med transport.

Människorna i Sydafrika använder sig till stor del av minibusstaxi som ett allmänt kommunikationsmedel som hämtar och släpper av passagerare i områden som inte ingår i landets buss- och järnvägsnät. Systemet är något ovanligt, eftersom rutten bestäms av chauffören själv och det inte finns några utmärkta hållplatser. Bussen stannar helt enkelt där en passagerare vill kliva på eller av.

Det gäller att ha koll på teckenspråket om du ska vinka in en sådan buss, för varje tur och resmål har ett eget tecken som passagerarna använder för att vinka in chauffören.

En tur i minibusstaxi ger garanterat en genuin, sydafrikansk reseupplevelse, men var försiktig om du ger dig ut på ett sådant äventyr. Fordonen är ofta dåligt underhållna och därför inte kördugliga. Chaufförerna har också en tendens att köra vårdslöst.

Om du är intresserad av att prova på en tur i minibusstaxi i Sydafrika, ge dig ut på en kort resa i sällskap av en erfaren guide eller någon från trakten med koll på hur systemet fungerar.

Rose Taxis (Johannesburg): +27 11 403 9625
Marine Taxis (Kapstaden): +27 21 434 0434
Zippy Cabs (Durban): +27 31 202 7067
 

Taxi i Sydafrika

Taxisystemet i Sydafrika omfattar även minibusstaxi.

Omkring 90 procent av alla taxifordon i Sydafrika är minibussar. Endast 10 procent är vanliga taxibilar med taxameter.

åka taxi i sydafrika, sydafrikansk taxi, taxi i sydafrika

Åka taxi i Sydafrika – värt att veta om taxiresor i Sydafrika

Taxiresor i Sydafrika skiljer sig något från taxi i andra länder. Läs mer om att åka taxi med taxameter och andra taxitjänster i Sydafrika