logoleft

Free State

En översikt över provinsen Free State i Sydafrika, med turistattraktioner och aktiviteter för besökare.

Free State-provinsen är känd sina vidöppna slätter, fantastiska sandstensberg och historiska betydelse. Utforska denna smältdegel och dess oändliga möjligheter.

Free State i Sydafrika är en provins rik på historier om alltifrån krig till guldrusher. Området kännetecknas av vackra, varierande landskap och består av både sandstensberg och öppna slätter. Provinsen är en smältdegel av olika kulturer och erbjuder en genuint sydafrikansk upplevelse.

"Free State, Sydafrika, är en provins med extremt stor mångfald – naturlig, kulturell och historisk. Free State lockar därför många turister, eftersom här finns så mycket att se och att göra. Många reser till Free State för att utforska provinsens naturreservat och berg, museer och monument och omfattande kulturarv. Det är nästan som om själva livet började i den här pittoreska provinsen. Här finns Vredefortkratern, världens äldsta meteoritnedslagsplats, gammal klippkonst gjord av Sanfolket samt dinosauriekvarlevor och fossiler. På nationalmuseet i Bloemfontein finns utmärkta exempel på det sistnämnda. Free State-provinsen är ett av Sydafrikas viktigaste jordbruksområden och består till stora delar av böljande jordbruksmarker, även om det mest dominerande kännetecknet är de vackra sandstensklipporna. I provinsens östra delar, vid foten av Maluti Mountains, ligger nationalparken Golden Gate Highlands. Förutom de imponerande sandstenstopparna stoltserar parken med en höglandsmiljö med ett mycket brett spektrum av djur och fåglar, däribland den sällsynta skäggamen. Här erbjuds guidade vandringar, viltspaningar och ridturer. Tack vare den stora mångfalden i Free State, finns här ett stort antal turistrutter. Utforska Maloti-rutten och upptäck de östra högländerna och Maluti Mountains i det närbelägna Lesotho. Följ Goldfields-leden och fördjupa dig i historien om Lejweleputswas guldgruvor eller varför inte utforska provinsens slagfält och krigsmuseer på Battlefield-rutten. Upplev regionens kulturella och politiska arv på BBT Heritage-rutten, eller vandra i de forna diamantletarnas fotspår på Diamond and Wine Route. Den här rutten innefattar också vinplantagerna Landzicht, Wilreza och Jacobsdal. Om du vill uppleva äkta, egenodlad gästfrihet bör du ta Friendly N6 Route, som täcker området från Bloemfontein till Aliwal North. Med sina överdådiga naturliga, historiska och kulturella begivenheter har den vackra Free State-provinsen något för alla smaker."

Flyg direkt från någon av Sydafrikas storstäder till Bloemfontein-flygplatsen. Om du kör bil: Från Johannesburg och Kapstaden tar du N1 söderut respektive norrut till Bloemfontein. Från Durban tar du N3 ut ur KwaZulu Natal och tar sedan N5 vid Harrismith till Bloemfontein.

För att kunna täcka in de stora landområdena bör du färdas med bil.

Vår till höst (september till april). Sommartid blir det väldigt varmt. På vintern är dagarna milda och kvällarna kalla. I de östra högländerna snöar det regelbundet.

Även om fantastiska dagsturer arrangeras, tar det en eller två veckor att utforska hela regionen fullt ut.

Regionen erbjuder en mängd olika boenden, allt från vandrarhem och Bed and Breakfast-boenden till hotell och pensionat.

Traditionella boerekos (bondgårdsmat) och potjiekos (stuvningar) i de flesta samhällen och byar; autentiskt afrikanskt kök i de många afrikanska kulturbyarna; Free State-provinsens berömda majskolvar och saftiga körsbär. 

Philippolis Witblits Festival i juni (en festival med traditionella, hembryggda alkoholhaltiga drycker); NAMPO Farm Show (jordbruksmässa) i Bothaville i maj; Bloemfontein Show (jordbruks- och underhållningsfestival) i Bloemfontein i april; Free State Food Fair och Macufe Mangaung African Cultural Festival, båda i Bloemfontein i oktober; och Cherry Festival i Ficksburg i november. 

Tour Winnie Mandela House i Majwemasoeu; regionens olika vinkällare; turistturer med hyrbil (Battlefields, Friendly N6, Diamond and Wine, BBT Heritage, Maloti och Goldfields); nationalmuseet i Bloemfontein; Basotho Cultural Village; Golden Gate Highlands National Park. 

Free State Tourism Tel: +27 (0) 51 411 4300 E-post: info@freestatetourism.org South Africa National Parks Tel: + 27 (0) 12 428 9111 E-post: reservations@sanparks.org

En av turistattraktionerna i Free State är det vackra landskapet.
Meteoritkratern vid Vredefort finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Comments

No comments on this article.

komentárový systém: Disqus