logoleft

Gauteng

Sydafrikas puls
Utforska Sydafrikas puls i Gauteng, landets "guldort".

Gauteng-provinsen är måhända liten, men den är ändå Sydafrikas kommersiella centrum och lockar med sina förstklassiga turistattraktioner mängder av besökare.

Gauteng är en dynamisk provins. Ingen besökare kan undgå att lägga märke till energin och pulsen i Gauteng, landets kommersiella centrum. Besökare som kommer till Gauteng har mycket att utforska – från historiska och kulturella attraktioner som berättar om landets turbulenta historia till genuint afrikanska världsstäder.

Gauteng är Sydafrikas kommersiella kraftalstrare. Men utbudet består inte bara av handel och industri. Turismutbudet är lika imponerande, och besökarna strömmar till attraktioner som Johannesburg, Pretoria, Soweto, Cullinan och Magaliesburg.

Med de historiska städerna Johannesburg och Pretoria i täten, har Gauteng massor att erbjuda när det gäller shopping och underhållning via ett stort nätverk av shoppingcentrer, kasinon, loppmarknader och förortscentrer.

I båda städerna finns ett antal museer, t.ex. Hector Pieterson Museum, apartheidmuseet, Constitution Hill, militärhistoriska museet, Pretorias konstmuseum och Afrikamuseet.

I Johannesburg och Pretoria finns också många teatrar där man ger autentiska sydafrikanska musikföreställningar, drama, balett och hejdlöst roliga lokala komediföreställningar.

Soweto är ett mycket populärt resmål i Gauteng. Detta beror till stor del på den avgörande roll Soweto spelade i Sydafrikas frihetskamp, men också på de unika kulturella upplevelser som erbjuds här. Äventyrsturism är stort här, och besökarna kan ägna sig åt Bungee Jump och Bungy Swing inuti och utanför Sowetos karakteristiska Orlando Towers.

I utkanterna av dessa livliga storstäder, lämnar stadsbilden plats åt Highvelds gräsmarker som sträcker sig ut till provinsgränserna.

I Johannesburg sträcker sig dessa söderut till Sedibeng-regionen och vattensporternas mecka Vaal River, och västerut mot "mänsklighetens vagga" (Cradle of Humankind), Sterkfontein-grottorna och det charmiga landsbygdssamhället Magaliesburg.

I Pretoria sträcker de sig norrut och in i turistregionen Dinokeng, som är hemvist åt den pittoreska, historiska diamantgruvstaden Cullinan och böljande savanner med ett antal viltreservat.

Besökare i Gauteng kan vara med på townshipturer och delta i andra kulturella begivenheter, till exempel besöka Credo Mutwa Cultural Village i Soweto, Heia Safari Ranch i Muldersdrift och Zuluka Tribal Village precis utanför Pretoria.

Shopping är ett måste, med många fantastiska kuriosabutiker i Sandton City, Rosebank Mall och Nelson Mandela Square, där du också hittar den enorma statyn av Nelson Mandela – en perfekt plats för fotografering och lunch.

"Flyg direkt från någon av Sydafrikas storstäder till OR Tambo International Airport i Johannesburg.

Om du kör bil tar du motorväg N3 från Durban till Johannesburg och från Kapstaden tar du motorväg N1 till Johannesburg.

Gauteng är en åretruntdestination. Från våren till hösten (september till maj) är vädret vackert och varmt, med heta sommardagar då det ofta regnar. Vinterdagarna är milda, men på morgnar och kvällar kan det bli mycket kallt.

Det kulinariska utbudet är mycket stort i Gauteng, från autentiska afrikanska rätter till boerekos (farmarmat). Här hittar du också temarestauranger med internationellt kök, till exempel indiskt, kinesiskt, grekiskt, portugisiskt och italienskt, vilket återspeglar dessa kulturers inflytande i Sydafrika.

Freedom Struggle-turer, t.ex. Hector Pieterson Museum och Nelson Mandela House i Soweto; Johannesburg CBD-turer med Origin’s Centre Museum, Apartheid Museum, Museum Afrika, Newtown och Constitution Hill; Cradle of Humankind-turer med t.ex. Sterkfontein-grottorna, Maropeng Visitors Centre, Wonder Cave

Afrikanskt konsthantverk i shoppingcentrer och på loppmarknader i hela provinsen.

Gauteng Tourism Authority:
Tel. +27 (0) 11 639 1600
Johannesburg Tourism Authority:
Tel. +27 (0) 11 214 0700
Tshwane Tourism Authority:
Tel. +27 (0) 12 328 5961