logoleft

Mpumalanga

Kanjoner, grottor och oräkneligt många vilda djur och växter

Om du är sugen på vildmarksliv eller att utforska grottor och kanjoner är Mpumalanga rätt plats för dig.

I Mpumalanga-provinsen finns världens mest berömda viltreservat, världens tredje djupaste kanjon och en fascinerande guldrushhistoria.

Mpumalanga-provinsen domineras av Blyde River Canyon – världens tredje djupaste bergspass; Sudwalagrottorna – världens äldsta; och Kruger National Park – som enligt många är världens mest berömda naturskyddsområde. Ändå är detta Sydafrikas näst minsta provins.

Mpumalanga betyder "platsen där solen går upp". Detta är förvisso en av Sydafrikas minsta provinser, men den ringa storleken kompenseras många gånger om av den spektakulära naturliga mångfalden.

I Mpumalanga finns inte bara världens mest berömda viltpark, världens tredje djupaste kanjon och världens äldsta grottsystem. Regionen är dessutom full av viltreservat med ett myllrande växt- och djurliv.

För fyra miljarder år sedan släppte Antarktis och Madagaskar från Mpumalangas Blyde River Canyon, och det uppstod ett spektakulärt och vackert landskap som tornar upp sig mot bergen i nordöst och avslutas i en massiv brant som stupar ned mot lågveldslandskapet nedanför.

I Mpumalanga är historien så närvarande att den nästan går att ta på, från den legendariske kung Solomon och drottning Sheba till de uråldriga flytande byarna i Chrissiesmeer.

Det finns gott om klippkonst skapad av Afrikas tidiga folkstammar, San och Khoisan, och vittnesmålen från 1870-talets guldrush kan beskådas av eftervärlden i det historiska samhället Pilgrim's Rest.

Regionens slingrande bergspass, branta dalgångar, floder och orörda skogsområden har gett upphov till fascinerande naturfenomen, bland annat de 3 miljarder år gamla Sudwalagrottorna, Bourke's Luck Potholes, God's Window, Wonder View och Three Rondavels.

Fluffa upp stjärtfjädrarna och hänge dig åt fågelskådning, vandring, ridning, forellfiske eller varför inte släppa lös ordentligt i ett äventyr som exempelvis elefantsafari, forsränning eller vattenfallsnedfirning.

Alla pratar om växt- och djurlivet i Mpumalanga, med Sydafrikas flaggskepp Kruger National Park som är ett av världens största naturreservat och hemvist åt ett imponerande och oöverträffat bestånd av inhemska arter.

För en lite mer intim och privat viltupplevelse kan du dock fundera på att välja någon av de oräkneliga, lyxiga viltreservaten eller kombinera en klassisk naturupplevelse med lite njutning och prova en kombinerad safari- och spaupplevelse.

Mpumalanga har luft- och järnvägsförbindelser med samtliga sydafrikanska storstäder. Det är också lätt att ta sig hit vägledes från närbelägna provinser.

Hyr en bil eller välj en organiserad tur.

Somrarna är varma, vintrarna milda eller kalla. För den som vill titta på djur är vintern bäst, även om våren är mer färgstark och den årstid då de flesta av regionens djur föder ungar.

Alltifrån några få dagar till 2 veckor eller längre, beroende på vad du vill göra.

Kom ihåg att alltid ha med dig solskyddsmedel och en solhatt, oavsett vilken årstid du reser. Bekväma promenadskor eller vandringskängor är ett måste för den som vill utforska omgivningarna till fots.

Fantastiska möjligheter till fotografering, bland annat: Bourke's Luck Potholes; God's Window; Three Rondavels och Blyde River Canyon.

En guidad tur till Sudwalagrottorna är en verklig upplevelse, liksom även en historisk tur till den pittoreska guldrushstaden Pilgrim's Rest.

Mpumalanga Tourism Parks Agency Tel: +27 (0) 13 759 5300/01
Fax: +27 (0) 13 755 3928
E-post: info@mtpa.co.za Central bokning Sydafrikas nationalparker
Tel: +27 (0) 12 428 9111
Mobil: +27 (0) 82 233 9111
E-post: reservations@sanparks.org