logoleft

Norra Kap

Vilda djur och växter och diamanter

Norra Kapprovinsen är Sydafrikas största provins och hemvist åt ett brett urval av naturupplevelser och kulturattraktioner.

I Norra Kap finns spektakulära attraktioner som Namakwaland-blommorna, världsarvet Richtersveld, Witsand, Kuruman Eye, Boesmansgat och Wonderwerk Cave.

Om du älskar vidöppna landskap, vilda blommor och Afrikas stora kattdjur kommer du att älska Norra Kapprovinsen. Här finns bland annat en av världens viktigaste diamantgruvstäder, en ytterst imponerande flora och de berömda svartmanade lejonen.

"Den största delen av Norra Kapprovinsen ligger söder om den mäktiga Orange River och består av öken- och halvökenlandskap. Provinsen präglas av vidsträckta torra slätter med framstickande klippor. I väster gränsar provinsen mot den kalla Atlanten.

Även om Norra Kapprovinsen ligger lite avsides finns här många turistiska höjdpunkter. Under augusti och september förvandlas området Namakwaland (tidigare Namaqualand) till en gnistrande matta av vilda blommor. Regionen är världsberömd för sin överdådiga blomsterprakt, och många besökare strömmar till området på fotosafaris.

Kgalagadi Transfrontier Park är en av de största naturvårdsområdena i södra Afrika och ett av världens största, skyddade naturliga ekosystem. Parken har en yta på över 2 miljoner hektar och är en av de bästa platserna i världen för att se de sällsynta svartmanade lejonen. Den som en gång upplevt provinsens storlek, klara himmel, flammande solnedgångar, stjärnklara nätter och oerhörda tystnad glömmer det aldrig.

Richtersveld National Park ligger i nordvästra Namakwaland. Här har landskapet en inneboende karghet som de flesta besökare tycker är fascinerande. I området bor Namafolket som huvudsakligen livnär sig på får- eller getskötsel och som lever av det som marken har att erbjuda. Richtersveld är populärt bland jeepentusiaster och naturälskare som vill fly undan civilisationen för ett tag.

I Norra Kap finns också diamantstaden Kimberley och Kimberleys gruvmuseum (Kimberley Mine Museum). Delar av museet har utsiktsdäck som vetter mot det berömda Big Hole och ett antal historiska byggnader. Museet har gjort sig känt som ett ""levande museum"", och de gamla butikerna, barerna, restaurangerna, kyrkorna och bankarna ser ut precis som de gjorde under diamantgrävartiden.

Det bästa är att använda Kimberley som en utgångspunkt för att utforska Norra Kap. Från Kimberley finns direktflyg till Kapstaden och Johannesburg.

Hyr gärna en bil och utforska Norra Kap i din egen takt. Var dock beredd på att avstånden är långa: Norra Kap är stort, och det kan ta många timmar att färdas mellan de olika platserna.

Norra Kap är en halvtorr region med lite nederbörd på sommaren. Vädret är extremt kallt på vintern och extremt varmt på sommaren. Väg in detta i din planering.

Med tanke på de långa avstånden i Norra Kap behöver du minst en vecka på dig för att hinna utforska provinsen.

Massor av solskyddsmedel, en solhatt, och tänk på att ta med dig ordentligt med vatten om du ska köra på egen hand.

Pella Mission ligger verkligen mitt i ingenting alls. Cirka 150 km utanför Springbok reser sig den gula Pella-katedralen som byggdes av franska missionärer i slutet av 1880-talet.

Northern Cape Tourism
Tel. +27 (0) 53 832 2657
E-post: northerncapetourism@telkomsa.net
Webbsida: www.northerncape.org.za