logoleft

Västra Kap

Historia, kulturarv och massor att göra

Välj mellan ett stort utbud av aktiviteter och attraktioner i Västra Kap.

Se till att avsätta minst två veckor till att utforska den mångfasetterade Västra Kapprovinsen där Afrikas mest besökta stad, Kapstaden, ligger.

I Västra Kap hittar du viner i världsklass, fantastisk valspaning, mångfasetterade landskap, stora möjligheter till äventyrsturism och magin där Indiska oceanen och Atlanten möts vid Afrikas sydligaste punkt.

I Västra Kap finns världens längsta vinrutt, som återfinns längs Route 62 – en fantastisk turistled som går från Kapstaden till Port Elizabeth, 850 km uppåt längs östkusten. Om du inte har tid att fullborda hela rutten bör du i alla fall fundera på att besöka vinodlingsområdena i Stellenbosch, Paarl, Wellington, Franschhoek, Ceres, Worcester, Bonnievale och Robertson. Garden Route, från Kapstaden till Knysna, är helt fantastisk och passerar genom många excentriska småstäder där färskvarustånden radar upp sig och du välkomnas av lokalbefolkningen. Gör ett stopp i Swellendam, ett samhälle där fångvaktaren en gång i tiden dubbelarbetade som postmästare, och upplev Cape Dutch-arkitekturen när den är som bäst. Ett antal timmar söder om Kapstaden ligger Afrikas sydligaste spets, Kap Agulhas, där Atlanten och Indiska oceanen möts. Resan till Kap Agulhas tar dig genom vackra Overberg, längs den sträcka som kallas för valkusten. Ta gärna en avstickare till Hermanus, en stad som är känd för sin valspaning. Om du tar en tripp uppåt längs västkusten passerar du genom många småstäder, främst lugna fiskebyar som Langebaan och Paternoster. Se till att avsätta tillräckligt med tid för att hinna njuta av växtlivet längs vägen, och stanna gärna i Yzerfontein och avnjut en äkta sydafrikansk braai på stranden. Om du vill ha verklig lugn och ro fortsätter du norrut till Karoo, en av de torraste regionerna i landet. I de här glesbefolkade halvökenområdena finns gott om öppna ytor, frisk luft och historisk arkitektur. Friluftsentusiaster behöver på intet sätt lida brist på sysselsättning i Västra Kap. Kitesurfing längs västkusten, hajdykning i bur i Gansbaai, havskajaking i Simon's Town, vandringar längs Otter Trail, strutsridning i Oudtshoorn, bungee jumping från Bloukrans Bridge i Nature's Valley och sportdykning längs Östkusten är bara några av de aktiviteter som adrenalinsökare kan ägna sig åt i området.

Du kan flyga direkt till Cape Town International Airport från de flesta stora flygplatser i världen. Staden har också järnvägs- och flygförbindelser med resten av Sydafrika.

Kapstadens kollektivtrafik fungerar utmärkt, men hyrbil är ett bra sätt att utforska saker och ting i din egen takt.

Vilken tid på året som helst, även om det beror på vad du vill göra och se: somrarna är varma och torra, vintrarna är kallare och våtare.

Det tar minst en vecka att uppleva enbart Kapstaden ordentligt, så det bästa är att avsätta två veckor eller mer för att utforska hela provinsen.

Sommartid är det mycket viktigt att använda solskyddsmedel och solhatt eller keps. Bekväma promenadskor rekommenderas för den som tycker om att utforska omgivningarna till fots.

Det finns boendetyper för alla smaker och behov.

Kuststäderna i Västra Kap är specialiserade på fisk och skaldjur, så prova gärna exempelvis musslor, kräftor och bläckfisk. I Kapstaden och de närbelägna vinområdena finns många av landets bästa restauranger.

Turistinformation i Västra Kap, tel.: +27 (0) 21 405 4500 Fax: +27 (0) 21 405 4524 E-post: info@tourismcapetown.co.za