logoleft

Garden Route

Sydafrikas kustparadis

Det här är ett landskap med höga träd, en bågformad kustlinje, tillflyktsorter i bergen, konstnärssamhällen och moderna köpcenter.

Knepet med Garden Route är att ha tillräckligt med tid så att man kan svänga av N2 då och då och upptäcka de olika guldkornen.

Garden Route bjuder på en blandning av moderna golfbanor, uråldriga skogar, isolerade konstnärssamhällen, pensionärsområden, moderna köpcenter, tillflyktsorter i bergen och solsemester. Många intressanta och kreativa människor har förtrollats av den storslagna kustremsan och har kommit hit för att stanna.

"Garden Routes största och viktigaste motorväg N2 sträcker sig från Heidelberg nere i söder till Storms River Village på gränsen till Östra Kapprovinsen och är en höjdpunkt för många resenärer.

Garden Route-vägen är extremt naturskön i sig, men det är sidovägarnas gömda pärlor som är regionens hemlighet.

Det var antagligen så som Oudthshoorn – världens strutstätaste stad – hittade fram till Garden Route. Trots det har tidiga invånare och elefanter tagit sig över Outeniqua-bergen från Oudtshoorn till kusten i århundraden.

Andra städer, som Calitzdorp, Sedgefield, The Wilderness, Knysna och Plettenberg Bay, är också värda att besöka.

Exempel på nya tillskott i området är vingården Bramon, precis utanför Plettenberg Bay, som är ett projekt för att ta vinproduktion till den nya regionen. Men med tiden har skogshuggarklaner, fiskare, konstnärer, affärsmän och toppchefer hittat sin grej längs Garden Route i Västra Kapprovinsen.

Garden Route är känt för sina vidsträckta fynbosområden, isolerade små bukter och eviga semesterkänsla. Det är dessutom lätt att ta sig hit från Kapstaden.

Glöm inte att vända blicken mot havet där sydkapare, knölvalar, flasknosdelfiner, vanliga delfiner och späckhuggare leker intill kusten, särskilt i närheten av Plettenberg Bay.

Garden Route National Park binder samman Tsitsikamma National Parks uråldriga skogar och vilda kustlinje med Wilderness National Park via några sjöar och bevarade fynbosområden och har en fascinerande blandning av ekosystem. Missa inte heller att lyssna och kika efter Knysna-turakoernas hesa skrik och röda vingar.

Garden Route ligger mellan Kapstaden och Port Elizabeth, och flygplatser finns i båda städerna. Du kan även flyga till mitten, till staden George.

Hyrbil är det bästa alternativet.

Det finns ingen dålig tid att besöka Garden Route. Men kom ihåg att det är ett populärt resmål under påsk och jul. 

Avsätt fyra dagar eller mer för att upptäcka Garden Route.

En kikare om du gillar fåglar. Din kamera och eventuellt en regnjacka (det finns ingen specifik regnperiod här, utan regn kan komma när som helst). Glöm inte badkläder!

Garden Route har boenden för alla plånböcker.

Knysna är känt för sina ostron och varje år i juli hålls en ostronfestival.

Knysna Oyster Festival (juli)
Grahamstown Arts Festival (juli)
Bathurst Ox Braai (december)
R62 Wine Route
Port Elizabeth
Plettenberg Bays stränder
Feather Bed Tour (Knysna)
Tstitsikamma Forest Tour
Bramon Wine Tour

Western Cape Tourism
Tel: +27 21 405 4500
E-post: info@tourismcapetown.co.za 

Turistbyrån i Plettenberg Bay
Tel: +27 (0)44 533-4065
Fax: +27 (0)44 533-4066
E-post: info@plettenbergbay.co.za

Det finns ett stort rastafarisamhälle utanför Knysna vid Judah Square.

Garden Route, Sydafrika

Garden Route i Sydafrika erbjuder skogar, sjöar, vackert kustlandskap, golfbanor och småstäder. Med andra ord är det inte så konstigt att Garden Route är så populärt.