logoleft

Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet

Ett naturskönt vattenverk med biologisk mångfald

I form av en skära runt de högsta bergen söder om ekvatorn ligger Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet.

Vissa kallar det ett vattenverk. Andra ser Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet som ett av världens mest natursköna, artrika, fantastiska landskap.

Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet skyddar de känsliga högt belägna gräsmarker och branta toppar som tillhör vad vissa kallar Afrikas största vattenverk. Platsen är även en fristad för sällsynta fågelarter, däggdjur och fjällblommor.

"Den majestätiska bergskedjan Drakensberg löper brant i form av en skära längs den östra delen av landet. De högsta topparna står sida vid sida med Lesothos Maloti Mountains och fångar upp alla regnmoln som kommer från kusten mot Indiska oceanen.

Tillsammans bildar de Afrikas största vattenverk. Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet går ut på att skydda den mycket viktiga vattentäkten. De mäktiga basalttornen och det grästäckta höglandet leder vattnet nedåt till en rad vattenflöden och förser Tugela- och Umzimvubu-floderna i öst och den viktigaste floden i Sydafrika, Oranjefloden, med vatten. Den rinner västerut.

Blicka uppåt mot Drakensberg massiva amfiteater på den sydafrikanska sidan av Transfrontier-projektet och du kommer att se en smal fåra från Tugela-floden falla över kanten – världens näst högsta vattenfall.

De branta basaltbergen, omgivna av sandsten nedtill, är de sista lämningarna av den lava som vällde fram när Gondwana delades upp för 180 miljoner år sedan. Det här känsliga höglandet är även hem för några av södra Afrikas mest sällsynta fåglar – brolgatrana, skallig ibis och den benätande lammgamen.

Bergsvegetationen i Drakensberg Transfrontiers naturreservat är mycket känslig för störningar (på grund av överbetning och nedtrampning). Det är även ett skyddsområde för en mängd våtlandskällor, träsk, mossar och kärr som är en viktig del av ”vattenverket”.

En av de bästa perioderna att besöka Maloti-Drakensberg Transfrontier-projektet är november–februari, när gräsmarkerna är täckta med blommor – sällsynta proteaväxter, orangegula afrikanska gladioler, röda vinterliljor, fackelliljor (kniphofia) och de lite mer tillbakadragna markorkidéerna.

På Lesothosidan kan du ha tur och se den mycket sällsynta och endemiska spiralaloen (Aloe polyphylla).

Drakensberg ligger ett par timmar inåt landet från Durban (dit man kan flyga). Det går även att köra från Johannesburg eller Pretoria och korsa Lesotho genom det storslagna Sani Pass. Endast fyrhjulsdrivna bilar bör användas, men det finns planer på att asfaltera vägen för vanliga bilar inom kort.

Mest möjligheter får du med en hyrbil med fyrhjulsdrift.

Varje årstid har sin charm, och ibland kan du få uppleva alla fyra under en och samma dag. På vintern får du ofta se snö och på sommaren spektakulära åskväder. Under vår och höst är det särskilt behagligt.

Något utav det bästa med de här bergen är att man kan gå på långa turer (men håll ett öga på det ombytliga vädret). Om du verkligen vill insupa atmosfären är du här tre nätter eller mer.

Vintrarna är isiga, så kom förberedd. Ta med en tunn regnjacka på sommaren. Kom ihåg solhatt och solkräm, och naturligtvis kameran.

På den sydafrikanska sidan kan du välja allt från camping eller stugor med självhushåll till lyxiga pensionat och hotell. Lesothos boendealternativ är också bra, men ofta lite mer rustika.

Om du vill ha mer information kontaktar du:
KZN Wildlife Reservations på +27 (0) 33 845 1000 eller läser mer på www.kznwildlife.com
Maloti-Drakensberg Project i Lesotho på +266 (22) 312 662 eller skicka e-post till cmokuku@maloti.org.ls