logoleft

Ardmore Ceramic Art Studio

En berättelse om hopp som tilldrar sig i Drakensberg

Ardmore Ceramic Art Studio är det inspirerande arvet från en afrikansk berättelse om hopp.

Ardmore Ceramic Art Studio uppstod ur ett samarbete mellan en konstnär från Zimbabwe och en ung sydafrikansk flicka som hade drabbat av polio.

Ardmore Ceramic Art Studio ligger dold i Champagne Valley i bergskedjan Drakensberg och har växt från blygsamma proportioner till en riktig framgångssaga. Ateljén startades av en konstnär från Zimbabwe och en ung kvinna som hade drabbats av polio och har nu mer än 50 personer anställda.

Naturlandskapet i Drakensberg fängslade Fee Halsted-Berning. Denna keramiker och målare från Zimbabwe bestämde sig för att flytten till Ardmore Farm i Champagne Valley i Drakensberg var det perfekta tillfället att ägna sig åt sina kreativa intressen på allvar. Hon började snart leta efter en partner och bad en anställd på gården, Janet Ntshalintshali, att rekommendera någon som kunde tänka sig att lära sig keramikens grunder.

Janets dotter Bonakele hade fått polio som barn och hon blev helt utmattad av sitt jobb som tomatplockare. Janet ville gärna hitta ett arbetstillfälle som var mindre arbetsamt för sin dotter, och det här var den möjlighet hon hade letat efter. Därför började Bonnie arbeta med Fee 1985.

Ett exceptionellt partnerskap utvecklades. Tillsammans byggde de upp Ardmore Ceramic Art Studio. Ateljéns styrka härrör från grundarnas olika bakgrund. Fee bidrog med sina kunskaper om keramiska skulpturala former och Bonnie bidrag med sprudlande, rytmiska omtolkningar av bibliska berättelser och traditionella afrikanska ritualer.

Det faktum att Fee hade studerat måleri innebar att hon som keramisk skulptris gick bortom det färgspektrum som normalt förknippas med konstformen. Ardmore Ceramics blev snabbt känt för sina sprudlande färger som inte liknade någonting som hade setts förut.

1990 fick Fee och Bonnie tillsammans det prestigefylla Standard Bank Young Artist Award for Visual Art. Bonnie har erhållit många andra sydafrikanska konstpriser och hennes verk hann ut till många lokala och internationella konstsamlingar innan hon dog en förtidig död 1999.

Men arvet efter Bonnie lever vidare: idag har Ardmore Ceramic Art Studio 50 personer anställda, huvudsakligen kvinnor från Drakensbergregionen, där bristen på sysselsättning annars är stor. Bonnie Ntshalintshali Ceramic Museum är inhyst i ateljéns lokaler och är en hyllning till hennes arbete.

Åk N3 från Durban. Följ R600 till Winterton och sedan skyltarna till Central Drakensberg. I närheten av The Nest Hotel finns en uppmärkt grusväg som leder till Ardmore. På galleriets webbplats finns en detaljerad karta.

Hyrbil är det bästa alternativet.

När som helst under året, men våren är särskilt vacker i området.

Det är gratis att gå in i ateljén och museet.

Mängder av solskyddsmedel, en hatt och bekväma gångskor eller vandringskängor.

Området erbjuder en stor mängd olika boenden, allt från gamla landsortshotell och vandrarhem till luxuösa moderna anläggningar och boutiquehotell.

Ett antal nya kreativa företag har startats på vägen mellan Winterton och Champagne Valley. Särskilt intressant är KwaZulu Weaver, där besökarna kan se lokalbefolkningen väva underbara mattor för hand.

På Ardmore Ceramics webbplats finns ett galleri och en säljportal.

Ardmore Ceramic Art Studio
Tel: +27 (0)33 234-4869

Drakensberg Mountains utsågs till världsarv i november 2000.

Besök Ardmore Ceramic Art Studio i Drakensberg Mountains

Ardmore Ceramic Art Studio i Drakensberg Mountains skapar några av de mest firade exemplen på keramisk konst i Sydafrika.