logoleft

Bergen i uKhahlamba-Drakensberg

Spjutspetsbarriären

Drakenberg-bergen lockar med sin dramatiska utsikt, massor med aktiviteter och finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Drakensberg-bergens bedövande skönhet, biologiska mångfald, historiska betydelse och stora utbud av aktiviteter tillfredsställer den mest kräsna besökaren.

Drakensberg-bergskedjan, eller uKhahlamba i Zulu, är den högsta i Sydafrika och har en oslagbart vacker natur och erbjuder ett stort utbud av aktiviteter. Den har en plats på UNESCO:s världsarvslista tack vare sin växtrikedom och Afrikas största samling med klippmålningar gjorda av Sanfolket.

De imponerande och gamla Drakensberg-bergen är Sydafrikas högsta bergskedja med 3 482 meter över havet och är 1 000 kilometer lång från norr till öster. På zulu kallas bergskedjan uKhahlamba, eller spjutspetsbarriären, vilket gör rättvisa åt dessa dramatiska strävpelare i basalt. Blyde River Canyon är belägen i den norra delen av bergskedjan.

Den här orörda branten ger besökaren en enastående utsikt, ett stort utbud av aktiviteter och ett rikt historiskt värde och är en av Sydafrikas mest välbesökta natursevärdheter. Kanjonen består av sandstenslager som är täckt med ett basaltlager på 1 400 meter. Den otroliga biologiska mångfalden och sandstensgrottorna som är fyllda med världens största samling av San-målningar är två orsaker till att de är så omtyckta. I Drakensberg-bergen finns ungefär 40 000 målningar gjorda av Sanfolket och de utgör växtmiljö för ett stort antal utrotningshotade och endemiska växter samt boplats åt nästan 300 fågelarter.

uKhahlamba-Drakensberg Park, som administreras av Ezemvelo KZN Wildlife och ligger ungefär två timmars bilresa från Durban på sydkusten, ligger i Drakensberg-bergen i sydafrikanska KwaZulu-Natal-provinsen och är ett ekoturismcenter i världsklass. Parken placerades på UNESCO:s världsarvslista år 2000 och omfattar 150 kilometer över 243 000 hektar land.

Drakenberg-bergen erbjuder allt från enkla, guidade turer och flugfiske till bergsklättring och varmluftsballongfärder över dolda dalar. Här finns även resliga sandstensklippor, urskogar, majestätiska toppar och ett rikt djurliv som inkluderar svartörn och elandantilop. Besökare kan simma i kristallklara floder, utforska området med mountainbike och njuta av ett underbart landskap. Det finns flera boendealternativ, alltifrån enkelt till lyxigt.

Ett besök till Drakensberg-bergen kan bestå av en dag eller så länge du vill, tack vare att det finns ett så stort utbud av aktiviteter och natursevärdheter.

Det finns ett stort urval av boendemöjligheter i Drakensberg-bergen med B&B, hotell, värdshus, tält och husbil, självhushåll, vildmarkscamping, stugbyar och anläggningar.

Ridning, fiske, golf och boule är populärt i Drakensberg-bergen, liksom vilt- och fågelskådning och utflykter med jeep, mountainbike eller helikopter. 

Drakensberg Tourism Association
Tel: +27 (36) 448 1557
www.drakensberg.org.za
E-post: info@drakensberg.org.za 

Den vackra Ukhahlamba Drakensberg Park

Drakensberg är en fantastisk plats för fågelskådning och man kan se sällsynta arter som lammgam, skallig ibis och citronpiplärka. 

Bergen i uKhahlamba-Drakensberg

Drakensberg-bergen kallas även ”spjutspetsbarriären” och är kända för sin bedövande skönhet, biologiska mångfald, San-klippkonst och ett enormt utbud av aktiviteter som erbjuds.