logoleft

Besök en sangoma

Afrikas shamaner

Se någon i trans, kommunicera med förfäderna eller köp magiska drycker för rikedom eller framgång.

Om du söker mystik på dina resor eller om du bara är nyfiken på olika kulturer är ett besök hos en sangoma en viktig del av dina resa till Sydafrika.

Över 80 procent av befolkningen i Sydafrika besöker en sangoma fler än tre gånger per år. Dessa andliga helare har en stor inverkan på folket i detta land, men att få beskåda deras ritualer, transtillstånd och dyrkan av stamfäder är endast ett fåtal besökare förunnat.

Det finns två olika typer av sangoma. Den ena är örtkännare som fungerar som läkare, med sin kunskap om läkande effekter hos växter och drycker. Den andra är spiritister, som en afrikansk shaman, en andlig ledare som har kontakt med stamfäder i transtillstånd.

Besökare som vill lära sig mer om dessa visa och andliga människor har flera möjligheter till detta. I Johannesburg kan man besöka Faraday Muti Market och köpa örter eller brygder för olika åkommor, fysiska eller psykiska. Du kan även besöka en rådgivande sangoma som kastar ben och genom sin spådomskonst kan berätta om framtiden eller besvara en fråga.

Om du vill veta mer om de läkande eller helande effekter som finns i växter delar gärna människorna på marknaden med sig av sin kunskap.

Bergen vid Ficksburg i Oranjefristaten kallas ”Sangomauniversitetet”, eftersom många sangoman slutför sin utbildning där. Sangoman från hela landet gör årliga pilgrimsfärder till den här platsen för att samla örter och komma i kontakt med naturen och sina stamfäder. En kulturell finkänslighet krävs och det bästa är att ordna ett guidat besök till de olika sangoman, i stället för att försöka skapa kontakt på egen hand.

I Eshowe i Zululand har ett stort antal resepaket tagits fram i samråd med det lokala samhället. Här är det möjligt att få se en ovanlig glimt av en sangomainitiering, transtillstånd och healingceremonier. Den 23 februari varje år håller den välkända sangoman Khekhekhe en ceremoni för årets första frukter, där han demonstrerar sina krafter genom att lägga giftiga ormars huvuden i sin mun.

Sangoman utgör en viktig del av Sydafrikas rika kulturliv. Visa respekt och vördnad så kanske du även lär dig något om dig själv.

Både Soweto och Farraday Muti Market kan enkelt nås från Johannesburg, alternativt kan de besökas genom olika researrangörer.

Eshowe har en privat flygplats, men du kan flyga till Durban International eller Richards Bay Airport och sedan köra resten av sträckan.

Du kan komma till Ficksburg med bil, men det finns även en charmig tågresa till området.

Kontakta researrangören för att reda på om det finns några speciella ceremonier som sammanträffar med dina reseplaner.

Turerna kostar från ungefär 235 rand per person. 

En magisk dryck för kärlek, rikedom eller lycka 

Zululand Eco-Adventures
Tel: +27 35 474 2298
E-post: info@eshowe.com 

Soweto Zantha Tours
Webbsida: www.face2face.co.za/
Tel: +27 11 331 6109
E-post: face2face@pixie.co.za 

Ficksberg Tourism
Webbsida: www.ficksburg.co.za/
Tel: +27 83 285 1444
E-post: ansie.fourie@yahoo.co.uk

Låt benen visa vägen. 

Bollen bakom sangomans huvudbonad är en urinblåsa från ett djur, vanligtvis en get, som har slaktats inför initieringen. 

Besök en sangoma i Sydafrika

Sangoman är afrikanske helare och religiösa personer. De får kontakt med stamfäder för att hela deras ättlingar som lever idag.