logoleft

En tur i förstaden Soweto

Kampens nav

Soweto är Sydafrikas största stadsområde och var den plats där frihetskampen tog form.

En tur i Soweto är ett idealiskt sätt för besökare att uppleva detta symbolladdade stadsområde, känt för sina kampledare och sin livskraftiga stadspuls.

En tur i Soweto rekommenderas förstagångsbesökaren som vill uppleva pulsen i den stad som utgjorde frihetskampens nav. En tur i Soweto inkluderar både restauranger och klubbar, utöver nationalarvsplatserna.

En tur i Soweto är ett måste för besökaren som vill förstå vad frihetskampen handlade om.

Upptäckten av diamanter och guld i slutet av 1800-talet resulterade i att många svarta sydafrikaner som levde i självständiga hövdingadömen blev de styrande i guld- och diamantrushstäderna. År 1899 levde folket inte längre så här och förlorade därför sin frihet, mark och förmåga att försörja sig själva.

Under en stadsrundtur i Soweto får man höra historien om hur många svarta drogs till städerna, i synnerhet till Johannesburg, där män och kvinnor fick bo åtskilda i separata anläggningar i närheten av gruvor och fabriker. Vissa levde i flerrasiga slumområden strax norr om Fordsburg, ökänt för de påvra levnadsvillkoren.

Men det var inte så mycket hälsoriskerna som att de olika grupperna ”levde nära inpå varandra” som oroade myndigheterna. Ett utbrott av böldpest 1904 gav dem ursäkt att bränna ned ”platsen” Nancefield och flytta de 1 358 svarta bofasta 13 kilometer från Johannesburg till Klipspruit, som senare döptes om till Pimville och sedermera till Soweto.

Lagen tillät inga svarta att bo i Johannesburg efter att Soweto (South Western Township, sydvästra förstaden) hade grundats. Den låg i samma gryta som kommunens avloppsreningsverk (valet var cyniskt eftersom det var det enda stycke land som ingen vit skulle vara intresserad av). Den växte snabbt och lockade till sig många människor.

Under de följande 90 åren blev den fokus för den svarta storstadskulturen och kampen för frihet. Nu kan du uppleva atmosfären och historien genom att åka en rundtur i Soweto.

Men en kort rundtur är inte det bästa sättet att bli fullt medveten om allt den har att erbjuda. Det är mycket bättre att åka på en rundtur till Soweto och sova över. Då kan du besöka kampplatserna och sedan kan du undersöka den livfulla sociala scenen och det färgstarka nöjeslivet.

Motorvägarna i sydvästlig riktning från Johannesburg är väl skyltade mot Soweto, men du rekommenderas att följa med en organiserad tur.

Man kan besöka Soweto när som helst under året.

Kostnaden beror på vilken arrangör du väljer. De flesta har modesta priser med dagens mått mätt. Vissa är rentav billiga.

Du kan göra en halv- eller heldagsutflykt beroende på vad du är intresserad av. Om du bor kvar över natten kan du utforska området mer ingående under två dagar.

Bekväma gångskor eller kängor. Och glöm inte kameran.

I Soweto finns flera alternativ för boende. Du kan bo hemma hos en familj, på ett bed and breakfast, ett pensionat eller ett fyrstjärnigt lyxhotell.

Det finns ett antal bra restauranger, de flesta på Vilikazi Street, där du bör pröva lokala specialiteter som komage, mogodu (vildspenat), samp (torkad majs) och bönor samt ting (tswanafolkets stärkelserätt).

Soweto står värd för ett stort antal festivaler under hela året. Fråga arrangören om något är på gång. Och missa inte Hector Pieterson- eller Nelson Mandela-museet.

Apartheidmuseet ligger i närheten och bör ingå i en rundtur i Soweto (strax intill ligger nöjesmetropolen Gold Reef City). De äventyrliga kan testa att hoppa bungyjump från Orlando Towers …

Investera i billig men vällgjord lokal konst och konsthantverk på marknaderna eller gatorna.

Du kan se vilka möjligheter det finns att besöka Soweto genom att gå till Johannesburg Tourism Companys webbplats på www.joburgtourism.com eller Soweto Tours webbplats på www.soweto.co.za.

En tur i förstaden Soweto

Soweto är en myllrande urban bikupa

Soweto är den enda platsen i världen där två vinnare av Nobels fredspris – Nelson Mandela och Desmond Tutu – bodde på samma gata.

En tur i förstaden Soweto

Om du åker runt i Soweto får du se hjärtat av Sydafrikas frihetskamp, och där kan du även uppleva den livaktiga kulturen i förstaden idag