logoleft

Fängelsemuseet på Robben Island

En världsberömd fyrbåk för mänskliga rättigheter

Museet på Robben Island handlar om så mycket mer än Nelson Mandelas och apartheidmotståndarnas berättelse.

Museet på Robben Island berättar om fängelsevistelser under 350 år. Den första fången, den lömska Autshumato, var den enda som rymde.

Robben Island plats i Sydafrikas konfliktrika historia inleds i kolonialismens början då den första nederländska nybyggaren, Jan van Riebeeck, stred mot den lokala ledaren för Khoekhoe, Autshumato. Idag utgör ön en tankeställare för hela mänskligheten. Allt detta går att uppleva på fängelsemuseet på Robben Island.

Museet på Robben Island berättar långt mer än bara historien; det har symbolisk innebörd inte bara för invånarna i Sydafrika med sin stora mångfald av kulturer, utan för hela världen. Utöver dess känslosamma historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet är det en symbol för rättvisa, mänskliga rättigheter och självuppoffring.

Även om apartheidmotståndarna på 1900-talet har intagit scenen i den här berättelsen är det få som inser att Robben Islands fängelsemuseums historia som ett fängelse inleddes för 350 år sedan med Autshumato, en medlem av Khoekhoe, en infödd grupp människor som nu har försvunnit. Den första nederländska nybyggaren som kom till Kapprovinsen, Jan van Riebeeck, anlitade Autshumato som tolk, särskilt för handeln med boskap som var det kolonin levde på. Kulturella missförstånd ledde till att tolken förvisades till Robben Island, men han flydde – och han är den enda fången på Robben Island som har lyckats med det.

En tre och en halv timma lång rundtur av museet på Robben Island inleds vid Mandela Gateway vid V&A Waterfront i Kapstaden, där du kan se olika utställningar på ön. Efter en halvtimmes färjetur guidas besökarna genom detta fängelse av högsta säkerhetsklass, i många fall av en tidigare politisk fånge som har personlig erfarenhet av det. Under en 45 minuter lång busstur runt ön förklaras dess historia som mentalsjukhus, militärbas och spetälskekoloni. Det finns även möjlighet att besöka hamnen i Murray's Bay med dess muslimska helgedom och museiaffär.

Utöver Robbens Islands historia är växt- och djurlivet på ön väldigt intressant, och att bevara det är ett annat av museets mål. Det finns 132 fågelarter på ön, vissa av dem hotade, liksom små antilophjordar.

Museet på Robben Island är ett världsarv och ett nationalarv i Sydafrika.

Till fängelsemuseet på Robben Island tar man sig med färjor som lämnar Mandela Gateway vid V&A Waterfront i Kapstaden fyra gånger per dag. Färjan tar omkring en halvtimme enkel väg.

Det är bäst att boka en rundtur på Robben Island som inkluderar färjeturen. Under rundturen får man besöka det hårdbevakade fängelset på ön. Dessutom får man träffa en tidigare politisk fånge och vara med på en 45 minuter lång busstur runt ön med guide. Det finns tid att utforska hamnen i Murray Bay, där det finns en muslimsk helgedom och en museiaffär.

Rundturen går att göra året om, men under sommaren är det mindre risk för regn och krabb sjö. Färjan går inte i dåligt väder.

Omkring 200 rand för vuxna; 100 rand för barn.

Rundturen varar 3,5 timmar

Bekväma skor, regnkläder under vintern, en kamera.

Det finns gott om ställen att bo på av alla typer och storlekar i Kapstaden. Ett antal bekväma möjligheter finns på själv V&A Waterfront.

Tillfälliga utställningar som du kan titta på innan du åker eller efter återkomsten anordnas ofta vid Nelson Mandela Gateway. När du är vid Waterfront får du inte missa Mandela-statyn och statyn av tre andra mottagare av Nobels fredspris – ärkebiskop Tutu, president FW de Klerk och Albert Luthuli.

Museet på Robben Island
Tel +27 21 413 4220/1
(Nelson Mandela Gateway, V&A Waterfront)
E-post: infow@robben-island.org.za
Tel +27 21 409 5169 (Robben Island)
E-post: infoi@robben-island.org.za

Bokningar i förväg
Tel +27 21 413 4233 / 37
Fax +27 21 418 3736
E-post: rimbookings@robben-island.org.za 

Special Tours
Tel: +27 21 411 1037
E-post: specialtours@robben-island.org.za

Fyren på Robben Island

Taffelberget från fyren på Robben Island

Stora kolonier av skarvar, måsar och strandskator häckar på Robben Island.

Museet på Robben Island

Museet på Robben Island handlar om så mycket mer än berättelsen om Nelson Mandelas fångenskap. Detta världsarv har en intressant historia och naturhistoria